Соціум

Війна сосискам, або Що в меню у школяра?

“Гумові” (зате дешеві!) котлети і розварена каша — це типовий спогад про шкільну їдальню багатьох поколінь українців. Втім до недавнього часу в їдальнях користувалися радянською збіркою рецептів, затвердженою ще у 1985 році, яка не враховує ні сучасних технологій приготування, ні інгредієнтів. А через несмачні й одноманітні страви діти відмовлялися харчуватися в школах, та й незбалансоване меню, звісно, призводить до шлункових захворювань. За даними МОЗУ, впродовж навчання у школі майже на 40% зростає кількість дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Це сигнал і для освіти, і для суспільства в цілому.
В останні роки реформа шкільного харчування стала такою ж актуальною, як і якість навчання. Основа концепції Нової української школи – безпечне освітнє середовище. І вже з початку минулого року стартувало комісійне обстеження шкільних харчоблоків.
А що змінюється в шкільному харчуванні з нинішнього року? З 1 січня 2021 року Міністерство охорони здоров’я вирішило перевести українські школи на новий санітарний регламент на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
“Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватися дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ, — розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
Нові стандарти Хмельницького
Реформування в освітніх закладах нашого міста розпочалося кількома роками раніше: заміною старих харчоблоків, новими, тобто здоровими технологіями в приготуванні страв, забороною продажу в шкільних буфетах шкідливої їжі. І якщо батьківська громадськість не всі системні зміни освітнього процесу сприймала позитивно, то “революцію” в харчуванні усі сприймають схвально. І це природно: здорова дитина — успішна дитина.
Особливо помітні зміни в організації роботи шкільних їдалень у Хмельницькому розпочалися з минулого року. Нагадаємо, що під час осінніх канікул у 2020 році у навчальних закладах оновили матеріально-технічну базу. Заходи відбулися в рамках програми “Спроможна школа — для кращих результатів”, повідомляє сайт міської ради. Загалом вартість нового встановленого обладнання перевищує 1,5 млн грн. На придбання нової техніки для харчоблоків було виділено державну субвенцію та кошти з міського бюджету. Нове обладнання встановили у тих школах, де найбільша кількість учнів та велика потреба в модернізації їдалень. Тому були обрані такі навчальні заклади міста: школи №№24 та 25, НВК №4, НВО №28, ліцей №17, гімназія №1. І це лише початок роботи, спрямованої на збереження здоров’я та виховання культури харчування дітей.
За інформацією департаменту освіти та науки міської ради, на обладнання харчоблоків їдалень використано понад 426 тисяч гривень з місцевого бюджету. Нагадаємо: у міських шкільних їдальнях харчуються понад 36 тисяч учнів, у їдальнях сільських шкіл, приєднаних до міської територіальної громади, — понад півтори тисячі дітей. Головне у цій статистиці: кожна дитина має бути здоровою у кожній школі. На щастя, Хмельницький останніми роками не потрапляє до сумнозвісного рейтингу шкільних отруєнь. Отже, наші їдальні безпечні. І за цим показником — реальна турбота про здоров’я кожної дитини.
Як оздоровлюється шкільне харчування у закладах освіти нашого міста? Про це розповідає інженер-технолог дитячого харчування департаменту освіти і науки міської ради Олена Співак: “У Хмельницькому з вересня 2019 року впроваджується здорове харчування за збірником рецептур відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Всі заклади освіти міста підтримали ініціативу здорового харчування, тому було розроблено перспективне двотижневе меню сніданків та обідів для харчування учнів. Головним у сучасному меню є максимальне вилучення ковбасних виробів, консервованих соків, ікри кабачкової, а також хлібобулочних виробів: піци, сосисок у тісті тощо. У раціон дитини відтепер входять грецькі горіхи, овочі, гарбузове та соняшникове насіння, імбир, м’ясо, риба, каші, зернові, кисломолочні продукти, мед, сухофрукти. У щоденному споживанні свіжі фрукти — апельсини, мандарини, банани, яблука та груші. Щодня ми здійснюємо контроль за приготуванням страв, роботою харчоблоків, активно вивчаємо новітні технологічні процеси, проводимо майстер-класи для шеф-кухарів. Це вже дало результат: на підставі моніторингу виявлено, що кількість відходів значно зменшилась (зі 100 до 10%), що також є позитивним та сприяє доцільному використанню бюджетних коштів. Для складання перспективного меню ми використовуємо нормативну базу натуральних норм харчування з урахуванням вимог постанови КМУ від 22.11.2004 року №1591”.
Як розповіла Олена Співак, за рахунок місцевого бюджету харчуються безкоштовним сніданком учні 1-4 класів та діти пільгових категорій, вартість якого у 2021 році становить16 гривень (торік — 15 гривень на учня). Харчування дитини у закладах дошкільної освіти становило 25 грн у 2019 році, з січня 2020 року — 28 грн, а у 2021 році — 30 грн на одного вихованця дитячого садка, з яких 40% вартості — за рахунок міського бюджету. Мова й про дитячі садки в селах, які ввійшли до Хмельницької тергромади.
Як працює реформована їдальня?
У шкільному меню — ризото, паелья…
Останнім часом ці смачні страви вже стали звичними у меню їдальні ліцею №17. До речі, цей ліцей належить до переліку закладів, які потребували оновлення харчоблоків та їдалень.
Коли я побувала в ліцеї, була саме обідня пора. Звісно, поцікавилась, що ж споживали діти? Ось меню “від Євгена Клопотенка” у четвер, 10 лютого, для початкових класів: м’ясна печеня по-домашньому, картопляне пюре, салат зі свіжої капусти із зеленим горошком, чай з лимоном, бутерброд з маслом, банан і 10 грамів грецьких горіхів. Принагідно зазначу, що це безкоштовний сніданок для початківців. Для старшокласників у цей день кухарі приготували суп з макаронами, м’ясні тефтелі, тушковану капусту, салат, чай з лимоном. Вартість такого обіду — 19 гривень, для пільговиків — 13 гривень.
“Зміни в організації дитячого харчування відчутні, хоча оновлювати харчоблок та їдальню ми почали ще п’ять років тому, — розповідає директор ліцею №17 Вадим Пірог. — Капітально відремонтували дах і стелю будівлі, придбали нові котли, марміт, тістозмішувач, закупили сучасний посуд, як того вимагають санітарно-гігієнічні норми. Також оновили меблі в їдальні, замінили старі дерев’яні дверні блоки на сучасні. А ось з початку цього року обладнання харчоблоку знову поповнилося. Ми вдячні міській раді за увагу до наших проблем. На умовах співфінансування державного і місцевого бюджетів отримали індукційну плиту, холодильну шафу, посудомийну машину, сучасну лінію роздачі перших та других страв з мармітами. На це витрачено 220 тисяч гривень. Завдяки цьому технології відповідають сучасним вимогам здорового харчування, а страви, як відгукуються школярі, стали смачнішими. Фактично нині відсутні відходи їжі, яка не подобалась дітям. Щодня у їдальні харчуються майже 580 учнів 1-4 класів (безкоштовно) і понад 250 старшокласників. Разом із ними вихованці груп продовженого дня. Понад 30 учнів — діти пільгових категорій, з них половина отримують безкоштовне харчування”.
Їдальня працює у кілька етапів: всі школярі одразу не поміщаються в обідній залі. Через карантинні обмеження за столами по четверо дітей, а не по шестеро, як зазвичай. Якщо раніше меню було єдиним, то тепер це чотири варіанти обідніх комплектів, кожен може вибрати за бажанням. Раніше на обідньому столі школяра неможливо було побачити, скажімо, ризото чи паелью, тепер ці поживні і вітамінні страви, як і багато інших, у шкільному меню. Обов’язкова добавка (безкоштовна) на кожному столі — горішки.
Нарешті наші заклади позбулися так званих “прокладок” — посередників між виробниками та споживачами продуктів харчування. “Ліцей укладає прямі договори з виробниками, — каже Вадим Пірог. — Надійні і давні партнерські стосунки у нас з місцевими виробниками, зокрема з Деражнянського, Волочиського районів. Перевірені партнери — хмельницькі підприємства “Таврія”, “Балтика”, які пропонують якісну і найдоступнішу за ціновою політикою продукцію. А весь процес приготування їжі — у нашому харчоблоці. Тому якість гарантуємо”.
А батьки — в поміч?
Торік в Україні понад дві тисячі закладів загальної середньої освіти, це приблизно 10% загальної кількості шкіл, розпочали шлях до здорового харчування дітей. Цього року планується запровадити здорове харчування в усіх закладах. Здоров’я закладається з раннього дитинства, із садочка, зі школи. Культом має стати не лише спорт, а й правильне харчування. Реформа дитячого харчування — це тривалий шлях. І щоб усі наші школярі мали смачні і корисні обіди, слід не тільки модернізувати їдальні, оновити меню, а й почати привчати змалку дітей до культури харчування.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *