Сьогодення

Е-квиток — поїхали!

У Хмельницькому з 1 січня 2021 року посвідчення пільговика не дає права на безкоштовний проїзд у тролейбусах.

Це пов’язано з запровадженням електронного квитка, який пільговикам видавало управління праці та соціального захисту. Для чого такі новації і що робити тим, хто не встиг придбати е-квиток, коментує виконувач обов’язків начальника управління транспорту та зв’язку Сергій Шепурев.
Електронний квиток дає можливість чітко підрахувати, скільки пільговиків обслуговує перевізник, відповідно стільки ж грошей він отримає від міської влади. Можна чітко побачити прибутковість підприємства й реально оцінити потребу в підвищенні вартості проїзду. У Хмельницькому впровадження цієї системи розпочалося торік у громадському комунальному транспорті. Встановивши спеціальне обладнання, було запроваджено саму електронну програму, а з серпня система почала працювати у тестовому режимі.
З 1 січня ми почали працювати за системою обліку та оплати поїзду. Задля цього є програмне забезпечення, яке надає нам інформацію про кількість поїздок, інформацію, як часто пільговик використовує е-квиток. Так само ми бачимо, скільки фіксується поїздок безпосередньо на кожному маршруті і на якому транспортному засобі. Відтак ця система для нас як замовника даних послуг, дає великий спектр можливостей, суттєво спрощує роботу. Адже на підставі аналізу ми бачимо, де потрібно відкоригувати маршрутну мережу, а де варто залучити додаткові одиниці транспорту. Бачимо вже тенденцію до збільшення користувачів пільгових категорій електронним квитком.
Якщо на кінець грудня в нас було дві тисячі валідацій у день (реєстрація е-квитка пасажиром), то на початку січня у святкові і вихідні валідацій стало майже в п’ять разів більше. Що робити, якщо хтось не отримав е-квиток? Термін видачі буде продовжено, але доки квитка у пільговика немає, він мусить платити за проїзд. Це не наша примха. Так трактує закон “Про автомобільний транспорт”, яким ми керуємось. Процедура отримання е-квитка максимально спрощена. Потрібно звернутися до відділів управління праці та соціального захисту і при наявності паспорта, ідентифікаційного номера та документа, який засвідчує право на пільги, отримати електронний квиток. Так само можуть отримати е-квиток і ті пільговики у селах, які приєднались до Хмельницької ОТГ. Для того, щоб ця послуга була доступною для них, необхідно звертатися до територіальних управлінь соцзахисту за місцем поживання, щоб вони укладали угоду з Хмельницькою міськрадою, оскільки саме вона бере на себе компенсацію за пільгове перевезення пасажирів.
Наразі ми переходимо до другого етапу запровадження електронного квитка для всіх верств населення. Придбати його можна в торговельних павільйонах на зупинках громадського транспорту. Угоди з підприємцями, яким належать ці торговельні точки, вже укладені. На першому етапі вартість такого квитка буде 30 гривень і на картці будуть кошти на 2-3 поїздки. Картку потрібно поповнювати грішми, які будуть списуватись при прикладанні квитка до валідатора. Покласти кошти на електронний квиток можна через електронний кабінет, який уже розроблений КП “Хмельницький інфоцентр”. Крім того, буде можливо це зробити й через банківську картку — робота з цього питання на стадії завершення.
Наступний етап — запровадження е-квитка у великогабаритному транспорті, а надалі і в маршрутках. Керівники приватних підприємств у цьому зацікавлені, оскільки це контролюватиме облік оплати проїзду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *