Актуально

ПЛР-тест за добу

Відтепер мешканці Хмельницької територіальної громади можуть безкоштовно здати ПЛР-тест на коронавірусну інфекцію в амбулаторіях сімейної медицини.

На базі великих амбулаторій сімейної медицини обладнали 13 стаціонарних пунктів для забору біологічного матеріалу на коронавірус. Працюватимуть вони замість мобільних бригад, які досі виконували цю функцію.
Щоб здати матеріал на дослідження, пацієнту, як і раніше, потрібно спочатку звернутися до сімейного лікаря телефоном. Саме він сформує направлення і повідомить конкретний час, на який призначена процедура. Відтак спеціально йти на прийом до лікаря не потрібно.
“Зараз буде більший спектр показів для здачі матеріалу на ПЛР-тест. Якщо раніше направлення видавали лише пацієнтам з підозрою на коронавірус, то нині у цей перелік входять усі хворі з симптомами ГРВІ”, — зазначає Борис Ткач.
Наразі перший такий пункт уже функціонує в амбулаторії №6 на вул. Гречка, 12. Його облаштували в окремому кабінеті, щоб хворі не контактували з симптомами ГРВІ з іншими пацієнтами амбулаторії. Працюють тут дві медсестри у спецодязі з 9.00 до 11.00.
За словами директорки КП “Хмельницький міський центр ПМСД №1” Валентини Гесаль, відібраний матеріал у спеціальній пробірці поміщають у сумку-холодильник, а після 11.00 везуть автомобілем на дослідження до обласного лабораторного центру. Результати надсилаються сімейному лікарю вже наступного дня. Всього в центрі ПМСД №1 таких пунктів буде вісім. Дітям та людям з інвалідністю, яким лікар призначить ПЛР-тест, їхати до стаціонарного пункту не потрібно. Зразки матеріалу на аналіз їм відбиратимуть удома.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *