Важливо

Кремація як альтернатива традиційному захороненню

На кладовищі “Шаровечка” у Хмельницькому розпочалося будівництво колумбарної стіни — сховища урн з прахом померлих людей після їх кремації. Стіна розрахована на 156 ніш для зберігання урн, а її облаштування обійдеться у майже 600 тисяч гривень. Утім гроші на будівництво в міському бюджеті не передбачені. Воно ведеться коштом КП “Хмельницька міська ритуальна служба”. Поховання урн з прахом у колумбарії буде платним, проте скільки саме це коштуватиме стане відомо після завершення будівництва, яке планують до Великодня.
За словами директора КП Сергія Бортника, альтернатива традиційному захороненню в обласному центрі назріла давно, оскільки існує проблема з відведенням спеціальних місць для поховання. Крім того, дедалі більшає кількість прихильників кремації. Щомісяця міська ритуальна служба відправляє на кремацію до Києва до п’яти тіл. Також урни з прахом для поховання привозять з-за кордону, оскільки це дешевше, аніж доставляти тіло.
“В Україні, крім Києва, крематорії є у містах-мільйонниках, це передбачено нашим законодавством. З часом, думаю, і ми, маю на увазі всі міста, прийдемо до цього, адже під кладовища виділяється багато землі, на якій уже ніколи не можна нічого будувати, а люди вмирають щодня”, — каже Сергій Бортник.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *