Презентації

Треті врожаї “Літературної громади”

У книгах ми передаємо національну традицію, історію й душу прийдешнім поколінням. За книгою судитимуть про наш час. Тому важливо, щоб на папері лягало чисте, високе літературне слово, яке мудро розкаже правду, полонить душу. Турбується про це й влада міста. З 2017 року за сприяння міського голови Олександра Симчишина в Хмельницькому діє програма “Читай українською”, завдяки якій активно видаються книги хмельницьких поетів, письменників, публіцистів та краєзнавців. У рамках програми втретє побачив світ і щорічний альманах Хмельницької міської літературної спілки “Поділля” “Літературна громада”. Презентували його 1 грудня в міській центральній бібліотеці.

За словами очільника спілки Володимира Олійника, у виданні зібрано кращі твори найактивніших спілчан. Зокрема це Микола Хоружий, Марія Лисайчук, Ольга Лихогляд, Любов Сердунич, Олександр Босенко та інші. Загалом до спілки нині входить понад 50 володарів пера.

Мета “Літературної громади” — через літературне слово підносити національний дух, познайомити читача з важливими націєтворчими процесами.

Про це, зокрема, рубрики “Націєтворення”, “Громада і влада”, “До рідних джерел”…

У часописі — розмова з керуючим справами міськвиконкому Юлією Сабій про ініційований нею міський дитячий декламаційний конкурс “Cлово нації”.

“Виховуючи в дітях любов до рідного слова, гартуємо їх патріотично. На конкурсі діти часто читають вірші подільських поетів, серед яких — члени міської літературної спілки “Поділля”, звертаються до творів, надрукованих у “Літературній громаді”, — зазначила присутня на презентації альманаху Юлія Сабій.

“Літературна громада” відкрита не лише для членів міської спілки “Поділля”, а й для усіх творчих осередків, особистостей, які проповідують вічні цінності. Тут є цікаві розповіді про відомих земляків: художників, театральних діячів, музикантів.

“Наш націєтворчий часопис багатогранно відображає культурне життя міста. У нас — широка читацька аудиторія, це нас стимулює і надихає”, — додав Володимир Олійник.

У третьому випуску “Літературної громади” проймають надзвичайно красиві, добірні прозові твори та поезія. Особлива увага приділена юному читачу. Тут — казка для п’ятикласників “Прекрасна Україна” Катерини Дублієвич та казка, написана за народною легендою, “Українині сини” Любові Сердунич.

“Літературна громада” охоче популяризує твори нових авторів, творчої молоді. Так, у рубриці “Презентації” — слово молодої авторки Ольги Саліпи.

Для тих, хто прагне більше дізнатися про історію міської літературної спілки, — твір спілчанина Віталія Матеуша “Cпілка “Поділля” на Камʼянецькій”.

Презентація “Літературної громади” в бібліотеці пройшла в теплому колі спілчан, які зачитували свою поезію та прозу, ділилися творчими здобутками та планами на майбутнє. Прима поетичного слова — заступниця голови спілки Марія Лисайчук подарувала всім вірші з нової збірки “Місто сонячних ілюзій” про Хмельницький, яка також вийшла в рамках програми “Читай українською”.

Пісні на вірші подільських поетів заспівали барди — народний артист України Володимир Смотритель та Леонід Мазур.

“Видання, як “Літературна громада”, тримаються на ентузіастах. Так добре, коли й можновладці не залишаються осторонь і розуміють, що читання — це живлення для мозку”, — зазначила ексредакторка громадсько-політичного часопису Національної спілки письменників України “Дзвін” Оксана Лозова.

Усі, чиє слово увійшло до альманаху, — щирі діти України, нащадки Шевченка. Його ікона — на обкладинці — портрет з серії картин “Шевченко на Поділлі” заслуженого художника України Михайла Андрійчука.

Знайти усі номери “Літературної громади” можна в бібліотеках міста.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *