Освіта

Про рідне місто по-новому

Не завжди, коли про історію міста розповідає досвідчений гід, юний слухач вислуховує інформацію до кінця. Інша річ, коли дитина самотужки дослідила історію з різних джерел і самостійно розповідає її іншим. Так і матеріал засвоюється краще, і слухачу дитячі екскурсії цікаві.

Тож вихованці гуртка “Історичне краєзнавство” при Хмельницькому міському центрі туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, який діє у гімназії №2, приєдналися до всеукраїнського проєкту “Точка на карті, що оживає”. Разом із молодими активістами з Сум та Берегового хмельничани розробляють туристичні маршрути вулицями свого міста, які планують представити широкому загалу. Для реалізації проєкту молодь збирає кошти для створення постерів із QR-кодами, перейшовши за якими можна буде подивитися відеозаписи інтерактивних дитячих краєзнавчих екскурсій та квестів. Зареєстровано проєкт на платформі GoF за посиланням https://gof.org.ua/campaigns/tochka-na-karti/. Підтримати молодь може кожен.

До реалізації проєкту “Точкана карті, що оживає” долучилося й міське управління молоді та спорту. Адже, розробляючи екскурсійні маршрути Хмельницьким, школярі самостійно досліджують та вивчають історію рідного міста. Креативні ідеї молоді стають цікавими для ровесників та дорослих не лише нашого краю, а й міжнародних туристів. Тому відеозаписи екскурсійних маршрутів учні озвучуватимуть різними мовами.

У рамках проєкту “Точка на карті, що оживає” молодь не лише розроблятиме відеоекскурсії. Школярі створюватимуть цікаві квести історичними місцями міста для його мешканців та гостей, створюватимуть костюмовані історичні реконструкції тощо. Під керівництвом вчительки історії гімназії №2 Оксани Степової вихованці гуртка “Історичне краєзнавство” навіть розробили інтерактивну мапу історичними місцями.

“Кожен учасник проєкту вибирає собі певну частину міста, яку ретельно досліджує як історик, і потім проводить екскурсію. Наприклад, багато можна розказати про вулиці Грушевського, Проскурівську, де чимало важливих історичних будинків, про скульптури народного художника України Миколи Мазура тощо”, — розповідає юний екскурсовод Андрій Гальомко.

У рамках презентації проєкту, яка відбулася на початку грудня в Молодіжному центрі, заступник директора з виховної роботи гімназії №2 Тетяна Томчишина зазначила, що на той час його підтримали 160 благодійників, завдяки яким зібрано 38% потрібної суми. Закликала усіх вкладати кошти в розвиток молоді, адже молодь — найкраща інвестиція.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *