Сьогодення

Абсолютна гармонія

Об’ємно-просторова композиція з кількох абстрактних об’єктів з такою ж об’ємною назвою “Гармонія” — творіння подільського митця, народного художника України Миколи Мазура. Створена зі списаного та заржавілого залізяччя: поршнів, двигунів, ресор, гвинтів та труб, вона, як і інші металеві скульптури митця, стала у 80-х справжньою окрасою міста, його візитівкою. Адже таких шедеврів не мало жодне місто в Україні.

Втім “великих шанувальників мистецтва” в місті не бракувало. Один із них — голова правління ПАТ “Готель Поділля” велів знести оригінальний і водночас унікальний витвір мистецтва, встановлений біля готелю. Час руйнував “Гармонію”, яку відселили на десятки років до парку як непотріб (на щастя, не здали на металобрухт) і вона, як безхатько, доживала там свого віку.

Але час невігласів минув і влада міста відновила, відреставрувала та повернула життя всім занедбаним фігурам Миколи Мазура. Друге життя отримала й “Гармонія”. Після реставрації її встановили на розі вулиць Свободи і Шевченка, на прилеглій території майбутнього Музейного комплексу історії та культури міста. Нині там на площі півтори тисячі квадратних метрів триває благоустрій. Навесні висадять клумби та облаштують територію усім необхідним для комфортного відпочинку містян і гостей міста. В абсолютній гармонії з унікальним дизайном будівлі музейного комплексу перебуватиме й “Гармонія”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *