Без категорії

В Україні посилять відповідальність за неправдиві повідомлення про замінування

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який за фейкові замінування, крім позбавлення волі, передбачатиме конфіскацію майна.
Україну тероризують псевдомінери. У різних містах країни ледь не щодня отримують фейкову інформацію про замінування численних об’єктів — вокзалів, лікарень, шкіл, торговельно-розважальних центрів, крамниць, вишів.
Хмельницький — не виня-ток. Торік через такі фальшиві повідомлення в один день зупинилася робота двох торгових центрів “Оазис” та “Квартал”, “мінувався” в місті супермаркет “Цвях”, ХУУП, МАУП, автосалон, залізничний вокзал, житлові будинки. Лише у жовтні вже цього року так звані телефонні терористи повідомили про замінування військкомату на Проскурівській, ТЦ на Інститутській, НВК №6.
Відтак місто витрачає чималі фінансові й людські ресурси на реагування, сотні людей несуть збитки, потерпають від незручностей, зірвані заняття в школах. Лише один виїзд спецслужб за таким викликом обходиться місту приблизно у 40 тисяч гривень.
За інформацією поліції, такі повідомлення про замінування надходять здебільшого з серверів, розташованих на території Росії та з окупованих нею районів Донбасу. За допомогою IP-телефонії та Інтернету звідти розсилають анонімні повідомлення. Тож вочевидь держава-терорист цілеспрямовано намагається дестабілізувати систему безпеки в Україні.
Саме тому Верховна Рада підтримала за основу проєкт закону №3991, який посилює відповідальність за неправдиві повідомлення про замінування. Документ, який розробив Кабінет міністрів, підтримали 235 народних депутатів. Автори пропонують карати позбавленням волі від чотирьох до восьми років із можливістю конфіскації майна за завідомо неправдиве повідомлення про замінування об’єктів критичної інфраструктури. Зокрема, це стосується повідомлень про замінування вокзалів, будівель органів державної влади, закладів освіти, а також випадків, коли неправдиве повідомлення спричинило тяжкі наслідки.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *