Кримінал

В’язень з камери СІЗО розвів на гроші тридцятьох хмельничан

Члени організованої злочинної групи, перебуваючи в слідчому ізоляторі, ошукали мешканців Хмельницької області на третину мільйона гривень.

Набрав чинності вирок Хмельницького міськрайонного суду щодо членів організованої злочинної групи, які шляхом шахрайства незаконно заволоділи майном мешканців Хмельницької області та обласного центру на суму понад 300 тисяч гривень.
Встановлено, що неодноразово судимий за майнові злочини мешканець Ярмолинецького району, будучи підсудним у кримінальному провадженні за фактом вчинення корисливих злочинів та перебуваючи під вартою у слідчому ізоляторі, вирішив продовжити свою злочинну діяльність у стінах СІЗО. Його спільниками стали двоє чоловіків, які також були під вартою у слідчому ізоляторі, та знайомі на волі. В процесі протиправної діяльності учасники групи розділили ролі та розробили план незаконного заволодіння майном громадян.
Організатор угруповання через мережу Інтернет збирав інформацію про продаж громадянами певного товару, потім їм телефонував, представляючись імовірним покупцем.
Далі зловмисник діяв за продуманою схемою. Він переконував продавця, що не має можливості оглянути товар, оскільки живе в іншому місці, тому за товаром прийде його родич, а кошти він перерахує на банківську картку.
Коли ж одні члени організованої групи оглядали товар і повідомляли про його належну якість, ті, що під вартою, відправляли на номер продавців неправдиві смс-повідомлення про зарахування на їхні банківські рахунки коштів. Більшість продавців вірила повідомленню, яке надходило на телефон, і без усяких віддавала товар покупцеві. Однак траплялись випадки, коли власник товару перевіряв надходження коштів на свій банківський рахунок. Такий перебіг подій зловмисники також передбачили. Задля цього в смс-повідомленні вказувався номер телефону, за яким можна з’ясувати всі питання. Під час розмови так званий “оператор з СІЗО” запевняв потерпілих про збільшення часу обробки інформації у зв’язку з технічним збоєм та надходження коштів на рахунок.
Таким чином члени злочинної групи ошукали 30 мешканців міста Хмельницького та області, а також вінничанина.
Стороною обвинувачення в суді повністю доведено винуватість вказаних осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.
Вироком суду організатора угруповання засуджено на вісім років позбавлення волі, його спільників — на 6 років 11 місяців, 6 років 10 місяців та 6 років 6 місяців позбавлення волі відповідно.
Крім того, до засуджених застосовано додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.

Бізнесмен і депутат, якого
катували невідомі, помер

8 листопада помер у Хмельницькій обласній лікарні бізнесмен Володимир Матвієць. У лікарні також перебувають його дружина і син.

Нагадаємо, 29 жовтня восьмеро чоловіків у балаклавах проникли у житловий будинок бізнесмена і депутата Білогірської селищної ради Володимира Матвійця. Відомо також, що зловмисники нанесли тілесні ушкодження — опіки окропом і праскою, а також свердлили кінцівки ніг дрилем. Сину та дружині також нанесли чимало тілесних ушкоджень. З оселі Володимира Матвійця невідомі винесли чималу суму коштів.
За даним фактом слідчі слідчого управління ГУ НП в Хмельницькій області відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Нині правоохоронці працюють над пошуком зловмисників.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *