Маємо право

Разом робимо місто кращим

У Хмельницькій міській раді розглянули проєкти, які можуть наступного року отримати фінансування в рамках програми “Бюджет участі”. 67 проєктів із 88 візьмуть участь у другому турі. Голосування за переможців триватиме з 16 до 30 листопада.

Бюджет участі або бюджет міських ініціатив — це частина коштів міського бюджету, щодо якої мешканці міста самостійно обирають, на що їх витрачати, шляхом голосування, результати якого мають пряму дію, незалежно від волі чиновників та депутатів. Тож будь-який хмельничанин може подати проєкт, пов’язаний із покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проєкт реалізують у рамках бюджету. В Хмельницькому цей демократичний процес усе більше набуває популярності. Відтак цього року хмельничани подали 88 проєктів. На кожен з міського гаманця можуть виділити максимум 150 тисяч гривень.
“У нас, як і в попередні роки, є два критерії. Перший — це відповідність проєкту програмі, тобто мають бути такі пункти: ексклюзивність, інноваційність, креативність, і другий — це висновок безпосередньо того управління, яке буде дотичне до цього проєкту, чи можливо за ці кошти реалізувати цей проєкт. Загалом протягом періоду, відведеного для подання документів, було зареєстровано 88 проєктів у шести галузях”, — зазначив заступник міського голови Володимир Гончарук. Третина проєктів — освітянські.
Наразі міськрада підтримала інноваційний гурток робототехніки в ліцеї №17, студію аудіовізуальних мистецтв у Палаці творчості дітей та юнацтва і ще один мурал на ЗОШ №12.
Соціальний проєкт “Допоможемо вижити” спрямований на допомогу безхатькам. Його ініціатори запропонували в приміщенні на вул. Проскурівського підпілля, 203 облаштувати невеличку пральню та пункт харчування, в якому волонтери обслуговуватимуть людей такої категорії.
Серед проєктів є й такий, де йдеться про загальну культуру, комплекс заходів і подій, пов’язаних у першу чергу з громадським транспортом і поведінкою в ньому. Його ініціювала журналістка ТРК “Місто”. Загальний кошторис — 85 тисяч гривень.
У галузі охорони здоров’я — дев’ять проєктів. Схвалили проєкт “Довіра до підлітків”, а також придбання виноскопу для виїзної бригади паліативної допомоги. Ще один проєкт “Зігрій мене”, який стосувався придбання обладнання для недоношених немовлят, вартістю 130 тисяч гривень також візьме участь у другому турі. Наразі усього у другому турі братимуть участь 67 проєктів з 88.
З 16 до 30 листопада триватиме голосування, яке здійснюватиметься тільки через електронний сервіс “Громадський проєкт”. Тож, не виходячи з дому, можна віддати свій голос з персонального комп’ютера, мобільного телефона або використовуючи систему BankId.
Також можна звернутись у ЦНАП (вул. Соборна, 16) і проголосувати там. Із собою необхідно мати паспорт (для зареєстрованих у місті); паспорт і довідку з місця роботи/навчання у нашому місті (для незареєстрованих у Хмельницькому).
Наступного року для бюджету участі в бюджеті міста передбачено три мільйони гривень.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *