Екологія

Південний Буг вкотре зарибили

У річку випустилио 400 кілограмів зарибку. Цього разу зариблення відбулося без бюджетних затрат.

Традиційно, щонайменше два рази на рік, активісти спільно з працівниками міськради зариблюють Південний Буг. Цієї осені акція відбулася за кошти місцевого волонтера та власника рибного господарства.
За словами директора рибгоспу Дмитра Бабенка (він одночасно є головою ГО “Клуб рибалок Ружичної”), такий подарунок місту робиться уже вдруге. Торік у Південний Буг випустили півтонни лящів.
Юрій Смаль, ініціатор зариблення, зауважив: “Ми закидаємо 350 кілограмів коропа. Він уже, бачите, майже товарний, але, якщо будемо ощадно ставитися до його збреження, то він дійсно стане гарним коропом. І ще — 50 кілограмів товстолоба для покращення складу води”.
Дійсно, особливість угорського коропа полягає в тому, що він швидко росте. До прикладу, той, що має нині вагу 300-400 г, наступного року важитиме уже 2-2,5 кг. І це якраз дуже доречно, адже саме наступного року до Дня міста планують організувати й провести у Хмельницькому Всеукраїнські змагання зі спортивної риболовлі. Тому — рости, коропчику!
Загалом, зариблення водойм у нашому місті відбувається відповідно до Програми охорони довкілля на 2016-2020 роки. Почалося воно чотири року тому. За цей період з цією метою витрачено 300 тисяч гривень з міського бюджету.
Згідно з висновками експертів Інституту рибного господарства у водосховище Південного Бугу щорічно потрібно випускати 30 тисяч товстолобів, тисячу білих амурів, 2600 коропів, а також 9400 екземплярів хижої риби: судаків, щук, сомів.
А у водойму, що в мікрорайоні Озерна, — 450 кілограмів товстолобика, 60 кілограмів білого амура, 120 кілограмів коропа та 110 екземплярів хижої риби.
Вирішено зариблювати обидві водойми двічі на рік. Коропом та амуром — восени, хижаками — навесні.
Зариблення відбувається з метою біологічної меліорації водного об’єкта за допомогою рослиноїдних риб, тобто природного очищення. Отож зариблення товстолобом, який першим реагує на забруднення водойми, особливо актуальне.
За чотири роки міська водойма Південного Бугу отримала понад шість тонн
риби. Це, зокрема, короп, товстолоб, білий амур, лящ.
Минулого року було зариблено й озеро на Озерній. Тоді новоселами стали товстолоб (200 кг) та короп (300 кг).
А цієї весни у Південний Буг запустили одноклітинні водорості — хлорелу. Це дало змогу наситити воду киснем у достатньому обсязі.
Так, за словами начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександра Лукова, рівень кисню у цьому році не падав нижче восьми одиниць, що дало змогу нормально провести купальний сезон. Між тим минулими роками рівень кисню міг опускатися до трьох одиниць, що є критичним показником.
Найближче зариблення у місті має за планами відбутися вже в листопаді — водойми на Озерній. В 11-гектарне водне плесо мають заселити майже 600 кг товстолобика, 120 кг коропа, 60 кг білого амура. На це передбачено 70 тисяч гривень, які ще не використані цього року.
Уже розроблено відповідну програму зариблення на 2021-2025 роки. У ній передбачено й надалі поповнювати водойми міста рибою й корисними водоростями.

Ольга Наскальна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *