Акцент

Можливості безмежні

У міському “Молодіжному центрі” чи не щодня відбуваються цікаві заходи та реалізовуються різноманітні проєкти.
Одна з важливих тем, яку нещодавно порушили молоді активісти, — інклюзія. Тут реалізували тематичний проєкт “Ти можеш все”. Його метою є пропаганда серед молоді міста толерантного ставлення до людей з обмеженими можливостями та інформування про інклюзію. Про це розповіла директорка Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру Ольга Рибак.
“Часто люди хибно вважають, що інклюзія — це лише про людей з обмеженими можливостями. Насправді це поняття стосується кожного й означає безбарʼєрність, доступність до всього, що нас оточує”, — зазначила вона.
Нині в Хмельницькому інклюзія розвивається дуже стрімко. Особливо в освіті. Створено багато інклюзивних класів та груп, де всі діти мають рівний доступ до навчання. Нині в місті — 13 навчальних закладів дошкільної освіти та 18 загальноосвітніх, які мають інклюзивні класи й групи. Послуги інклюзивної освіти постійно вдосконалюються.
Батьки дітей з інвалідністю нині мають можливість обирати, чи буде їхня дитина навчатися в спеціальному закладі, де лише діти з обмеженими можливостями, чи в класі інклюзивної освіти, де є й здорові учні.
Сучасна інклюзивна освіта руйнує стереотипи, коли люди з обмеженими можливостями викликали в більшості страх, жаль, навіть відразу. Нині молоде покоління виховується з розумінням інакшості таких людей. Діти звикають жити в середовищі, де є не тільки здорові люди.
Хмельницький — місто, де створюються умови для повноцінного розвитку людей з інклюзією. Якщо вони мотивовано прагнуть розвивати свої здібності й таланти, для них немає ніяких перешкод. Часто в місті проходять спеціалізовані артпроєкти. У нас є чимало місцевих організацій, які турбуються про розвиток людей з особливими потребами. Нині підтримують і батьків, які прагнуть долучити свою дитину до інклюзивної освіти, насамперед стосовно законодавчої просвіти, психологічної допомоги тощо.
В рамках проєкту “Ти можеш все” свої таланти в соціальних мережах продемонстрували діти й молодь з обмеженими можливостями. Вони читали авторські вірші, співали, представляли художню творчість.
Крім інклюзії, “Молодіжний центр” активно пропагує здоровий спосіб життя, транслюючи у соцмережах відеоролики з вправами від відомих особистостей міста.
Хмельницька молодь — начитана, освічена й грамотна. Це довів нещодавній конкурс “Плекаємо українську мову”, який “Молодіжний центр” провів разом із заступницею міського голови Галиною Мельник. Метою конкурсу була популяризація творів українських авторів.
Важливим напрямком діяльності “Молодіжного центру” є й національно-патріотичне виховання молоді, якому нещодавно присвятили “круглий стіл” за участю представників різних молодіжних організацій.
Відбулися й цікаві заходи, присвячені розвитку IT-технологій. Це особливо популярна тема в період карантину. Молодь вважає, що місцева влада, особисто міський голова дуже активно сприяють розвитку ГО IT-кластер. Це об’єднання ІТ-компаній Хмельницького на громадських засадах задля розвитку ІТ-галузі в нашому місті.
У міському “Молодіжному центрі” нещодавно відбувся й всеукраїнський мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Фестивальний перегляд фільму “Про звірів та людей” та дискусія з адвокатом Антоном Заболотним надихнули учасників заходу на взаємопідтримку та допомогу тим, хто не може захистити свої права.
Уміють молоді активісти й розважатися. Це довело “Cвято посмішки”, де нещодавно досліджували емоції.
Чимало планів “Молодіжного центру” й на останні місяці року. Активісти вже знають, чим займатимуться й у році наступному.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *