Політика

Авантюра не вдалася

Як ми вже повідомляли, 13 жовтня президент Зеленський закликав українців прийти на виборчі дільниці для участі в місцевих виборах 25 жовтня. А заразом і відповісти на п’ять питань в анкеті від президента. Тоді ж Комітет виборців України наголосив: проведення опитувань у день голосування суперечить Виборчому кодексу. Так само вважали провідні експерти, лідери всіх партій та пересічні громадяни. Адже дійсно, президент України володіє виключно тими повноваженнями, які визначені Конституцією, у тому числі, які закріплені в ст. 106, серед яких правова можливість оголошення (ініціювання) всеукраїнського опитування не передбачена. Зважаючи на конституційну природу інституту президента як гаранта прав і свобод людини і громадянина, дехто, можливо, припускав ініціювання такого опитування як реалізацію принципу народовладдя. Однак доктрина “inherent powers” застерігала від надто широкого й довільного її розуміння та перетворення на спосіб маніпулювання конституційними нормами. Тобто гарант порушив Конституцію України.
Серед причин такої раптової ініціативи Зеленського українці назвали дві. Перша — це спроба Зеленського через падіння рейтингу “Слуг народу” в день виборів перемкнути увагу виборців на себе. Друга — це своєрідна страховка президента, яку “Слуги народу” можуть використати під час голосування в парламенті, приймаючи проросійські закони. Мовляв, народ вирішив сам і я тут ні до чого.
Утім, попри полеміку, опитування все ж відбулося, хоча третина українців, які голосували на місцевих виборах, проігнорувала п’ять питань від президента.
Якщо ж проаналізувати, як відбувалось опитування в Україні та в Хмельницькому зокрема, можна сказати, що виглядало це дійство майже скрізь однаково. А якщо використовувати його як жанр сценічного мистецтва, то це трагікомедія.
Адже витрачено на цю забаганку Зеленського понад 100 мільйонів гривень. Щоправда, й досі достеменно не відомо, хто так розщедрився на ці опитування та чи не краще було ці гроші спрямувати на нагальніші проблеми, хоча б на закупівлю медпрепаратів для лікування хворих на коронавірус. Якщо відкинути правовий бік та подивитись на підготовку до проведення так званого всенародного опитування, то її взагалі не було. Тобто все робилось галопом і нашвидкуруч. Проведення подібних опитувань вимагає серйозної підготовки і роз’яснювальної роботи серед громадян. Окрім того, в людей не було часу, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання. І це ще раз доводить, що опитування президент вигадав зовсім не для того, аби почути народ.
А якщо подивитись, хто проводив ті опитування, то тут виникають не лише запитання. Адже серед зе-волонтерів було чимало неповнолітніх, які погодилися на таку роль, аби лише підзаробити. І це величезна ганьба для президента!
До прикладу, в Костополі Рівненської області опитування проводила 14-річна дитина. Правозахисники вже вимагають, аби дитячий oмбудcмeн Микoла Кулeба дав цьому факту правову оцінку.
Рекорд побила Хмельницька область. У Старокостянтинові опитування, ініційовані Зеленським, проводила взагалі 11-річна школярка. Цей факт підтвердили в Нацполіції. Також зафіксували неповнолітніх волонтерів і в Хмельницькому. Деякі з них узагалі не знали, що в тих анкетах та що то взагалі за опитування. А одна дівчина зізналась, що отримала анкети для опитування в міському штабі політичної партії “Слуга народу”.
Кумедним можна назвати експеримент координатора “Опори” від Хмельницької області Андрія Попика. Йому волонтери дозволили заповнити одразу аж сім анкет від Зеленського, що він і зробив, виклавши відео у Facebook.
Цей факт так само багато про що говорить. Втім ні цей авантюрний хід, ні чорний піар, ні брудні технології, ні замовні матеріали, ні недалекі за своєю суттю відеоролики не додали “слугам” рейтингу. Провладна партія “Слуга народу” блискавично провалила місцеві вибори навіть попри те, що вгатила в них величезні гроші. Люди гідно оцінили фарисейство Зеленського.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *