Стратегія

Відкриті дані на одній платформі

В Хмельницькому розпочали beta-тестування офіційної геоінформаційної системи міста. Це ще один крок уперед, адже цей проєкт поєднує різну інформацію, що стосується життєдіяльності міста, на одній зручній платформі.

Відтепер 24/7 за посиланням gis.khm.gov.ua доступна інформація про об’єкти міста в зручному форматі на цифровій карті та у вигляді реєстрів: містобудівна документація, дозвільні документи у сфері будівництва, дозволи на рекламні конструкції, тимчасові споруди, офіційний адресний реєстр, договори оренди комунальних земельних ділянок.
Наприклад, тепер мешканці міста зможуть перевірити on-line, чи мають встановлені тимчасові споруди та реклама всі потрібні дозволи.
А для тих, кому цікаве минуле нашого міста, завантажені історичні карти!
Завдяки геопорталу можна розвивати і приватні цифрові сервіси. Адже з’явиться доступ до даних через API, можливість вивантажити дані в машиночитному форматі чи автоматизовано підключитись до цифрових карт.
Зараз службовці виконавчих органів влади розпочинають верифікацію даних для того, щоб ми були впевнені в їхній достовірності та актуальності.
“Запрошую тестувати офіційний геопортал: gis.khm.gov.ua та залишати свої пропозиції, ідеї та зауваження через систему зворотного зв’язку. Їх будемо уважно розглядати та втілювати в життя.
У листопаді проведемо детальну презентацію геоінформаційної системи та розкажемо, які нові можливості для розвитку громади дає впровадження такого унікального IT-продукту. Геоінформаційна система міста розробляється за підтримки @USAID_ВзаємоДія.
Дякую своїй команді: ХМКП “Хмельницькінфоцентр”, управлінням архітектури та містобудування, земельних ресурсів та земельної реформи, торгівлі, правового забезпечення та представництва, експертам Олександру Роженку, Тарасу Случику, Олегу Черненку, Команді SOFTPRO”, — прокоментував міський голова Олександр Симчишин.
13 серпня під головуванням заступника міського голови Володимира Гончарука відбулося засідання робочої групи з впровадження геоінформаційної системи в роботу Хмельницької міської ради. В обговоренні взяли участь експерти проєкту — компанія “Менеджмент Сістемс Інтернешл” (SACCI) та представники компанії “SoftPro”. Остання стала переможцем у тендері зі створення програмного комплексу геоінформаційної системи Хмельницької міської ради.
“Це вже не перший проєкт, який ми реалізуємо з USAID. Півтора року тому було підписано меморандум про спів-працю і от тепер ми приступили до реалізації проєкту, який передбачає придбання обладнання, навчання фахівців, технічне забезпечення протягом року. Проєкт дасть змогу поєднати різну інформацію на одній зручній платформі — від земельних питань до питань управління торгівлі”, — зазначив Володимир Гончарук.
У рамках реалізації проєкту підготовлено проєкт Положення про геоінформаційну систему Хмельницької міської ради (ГІС), який буде розглянуто на черговій сесії міської ради.
Нині геоінформаційна система містить відомості про об’єкти, розташовані на території Хмельницького і потребує заміни програмного комплексу. Ведення баз даних здійснюють МКП “Хмельницькінфоцентр”, управління архітектури та містобудування, земельних ресурсів та земельної реформи, управління ЖКГ, торгівлі.
“Проєкт спрямований на мінімізацію корупційних ризиків у сфері державного управління. Це унікальний ІТ-продукт, який дозволить, з одного боку, громадянам, бізнесу отримати доступ до містобудівної документації, інформацію в різних форматах про тимчасові споруди, рекламні конструкції, архітектуру міста, ознайомитися з генеральним планом міста тощо. З іншого боку, зробити діяльність органів міської ради ефективнішою та надавати послуги в більш зручній формі. Будь-хто з будь-якої точки світу може отримати детальну інформацію про питання, які стосуються земельних та архітектурних напрямків. Ми плануємо презентувати бета-версію системи в жовтні, хмельничани зможуть отримати доступ до інформації. Хочемо зробити сервіс зручним та доступним”, — розповів консультант проєкту “SACCI”/USAID Тарас Случик.
Директор “SoftPro™” Андрій Черін презентував присутнім альфа-версію геоінформаційної системи Хмельницької міської ради та розповів про основні напрямки реалізації поставлених завдань.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *