Майстерня

Навколосвітня подорож для лінивих

Неймовірні кадри з життя диких тварин, портрети, дивовижні куточки світу, фантастичний світ уяви автора — все це на світлинах учасників щорічного міжнародного салону художньої фотографії “Фотовернісаж на Покрову”, який відбувається в Україні.

Цьогоріч участь у ювілейних 15-х міжнародних змаганнях фотографів взяли представники 39 країн, які надіслали понад чотири тисячі світлин. Півсотні з них від 15 жовтня експонується в міському музеї-студії фотомистецтва.
На відкриття експозиції завітав головний організатор салону з Рівного Олександр Харват.
“Фотографія об’єднує, а все, що сприяє культурно-духовному розвитку, працює проти війни!”, — впевнений митець.
Традиційною відзнакою переможця міжнародного фотосалону є “Бронзовий птах, що летить”. Цьогоріч птах “сів на плече” нового господаря — українця Ігоря Жолобака. Автор отримав гран-прі за роботу “Каріна” — портрет юної леді в капелюшку біля банки з ромашками.
Проте в хмельницьку експозицію міжнародного фотосалону входять роботи володарів інших призових місць та дипломантів конкурсу. Серед упізнаваних фотохудожників, чиї роботи знайомі відвідувачам хмельницького фотомузею, — Микола Заварика. Колись у нашому місті представляв він свою фотоколекцію “Вітер мандрів”. А дипломантом цьогорічного “Фотовернісажу на Покрову” став за світлину “Остен Сакен”. Цікава не лише сама сфотографована локація — садиба давнього княжого роду Остен-Сакен на Київщині, а й дивовижно сфотографоване небесне тло. Зорі на синьому небі, здається, закрутилися в круговерті. Фотографія схожа на “Зоряну ніч” Ван Гога. Але Микола Заварика замість пензля використав об’єктив.
Світлини експозиції — навколосвітня подорож для лінивих. Без зайвих витрат на квиток можна побачити колорит далеких країн та красоти найцікавіших українських місцин. Особливо багато мальовничих Карпат.
Частина фотографій має філософський зміст. Змушує замислитися про плин часу фотографія Степана Кучерявого із серії “Приватна метафізика”, де поряд з людським тілом — пісочний годинник.
Заголом в експозиції фотосалону представлено шість номінацій: “Вільна чорно-біла фотографія”, “Вільна фотографія в кольорі”, “Пейзаж”, “Портрет”, “Природа”, “Фотоарт”. Остання дозволяє використовувати фотошоп: колаж, монтаж, різноманітні спец-ефекти.
Усі роботи цифрові, крім двох, які належать єдиному священику в складі Національної спілки фотохудожників України — Андрію Автанасу. Зроблені картини в техніці першої половини XIX століття — анотипія.
Разом з організатором фотосалону до Хмельницького завітав неодноразовий учасник фотосалону — одесит Олександр Сінельніков. На виставці приваблює його випадково зроблене фото, де жінка і хлопча займаються своїми справами в потягу. Робота надихає на нову мандрівку. Саме багато мандруючи, автори фотосалону роблять чимало влучних кадрів.
На згадку Хмельницький музей-студія фотомистецтва отримав від шановних гостей альбоми зі світлинами переможців цьогорічного “Фотовернісажу на Покрову”. А Олександр Харват нагороджений почесною грамотою міського голови Олександра Симчишина.
Ювілейну 15-у виставку фотосалону та шосту в нашому місті відзначили смачним тортом зі свічками.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *