Стратегія

Хмельницький спорт — вектор на успіх

Спорт — це постійний розвиток і прагнення бути кращим, ніж учора, щоразу перевершувати свої минулі здобутки. Підтверджують це й високі спортивні досягнення хмельницьких спортсменів. За останні чотири роки в місті стрімко розвиваються фізична культура, спорт вищих досягнень та спортивна інфраструктура.
Якби не пандемія коронавірусу, можливо, цьогоріч зустрічали б хмельницьких спортсменів переможцями Олімпійських ігор, які мали б відбутися в Токіо. Адже високий рівень підготовки заслуженого майстра спорту — легкоатлетки Марини Бех-Романчук, майстра спорту України міжнародного класу з боксу Марії Боруци та заслуженого майстра спорту України з важкої атлетики Дмитра Чумака пророкували спортсменам неабиякий успіх на Олімпіаді-2020. Сподіваємося, кандидати в олімпійські чемпіони не втратять спортивну форму і вже наступного року, на перенесених олімпійських змаганнях, стануть кращими з кращих.
Хмельницький — успішний і в командних видах спорту. Видовищними матчами та перемогами все більше фанів завойовує регбійна команда “Поділля”. Останніми роками вона постійно стає призером чемпіонатів України серед команд з регбі-7 та регбі-15.
Тримають високу планку й хмельницькі волейболісти. Два роки тому волейбольна команда “Новатор” уперше взяла участь у Єврокубках. За словами начальника міського управління молоді та спорту Сергія Ремеза, таких високих досягнень серед ігрових команд міста ще не було.
“Завдяки фінансовій підтримці міської влади, особисто міського голови Олександра Симчишина, з вихованців дитячо-юнацької спортивної школи сформовано чоловічу та жіночу команди з баскетболу. Нині жіноча команда виступає у вищій лізі чемпіонату України. А чоловіча команда, взявши участь у першій лізі чемпіонату України, стала переможцем своєї підгрупи. Хоч змагання призупинили, старт хмельницької чоловічої баскетбольної команди в Чемпіонаті України можна вважати дуже успішним”, — зазначає Сергій Ремез.
Вперше минулого року в Хмельницькому створено чоловічу гандбольну команду, яка нині виступає в першій лізі чемпіонату України. Члени команди — також у минулому вихованці ДЮСШ №1. Нині ж міська команда представляє Хмельницький національний університет.
Одним із найулюбленіших та найпрестижніших видів спорту залишається футбол. На цьому поприщі хмельничани теж стрімко розвиваються. Так, у 2016 році сформовано молоду футбольну команду “Поділля”. За чотири роки вона увійшла до лідерів чемпіонату України серед команд другої ліги.
Кубки та медалі до міської скарбниці везуть і представники індивідуальних видів спорту: боксу, вільної боротьби, веслування на байдарках і каное, велоспорту (гонки на шосе, треку, моунтин байк), кульова стрільба з пневматичної гвинтівки. Нині Хмельницький славиться численними призерами чемпіонатів Європи з цих видів спорту.
Важливою запорукою успішності хмельницьких спортсменів є не лише створення належних умов для їх тренування, а й матеріальна підтримка. Тому, за ініціативи депутатського корпусу міськради, особисто міського голови Олександра Симчишина, на 2021 рік уже встановлено 20 стипендій провідним спортсменам міста. Преміюють також і тренерів, які готують цих спортсменів до змагань.
Якщо кілька років тому занедбані ігрові поля й застарілі спортивні зали були звичним явищем для хмельничан, то за останні п’ять років матеріально-технічна база та спортивна інфраструктура міста стрімко змінилася. За словами Сергія Ремеза, нині багато будується спортивних споруд у різних мікрорайонах міста. На центральному стадіоні “Поділля” після тривалих ремонтних робіт у 2016 році і зʼявилося легкоатлетичне ядро і нині СК “Поділля” — сучасна, приваблива територія для якісного тренування спортсменів та проведення спортивних ігор і поєдинків. Займатися тут можуть не лише професійні спортсмени, а й усі охочі. Особливо приваблюють оновлені якісним покриттям бігові доріжки, легкоатлетичні сектори.
На спортивному комплексі “Поділля” реконструйовано й футбольне поле. Встановлено систему автоматичного поливу, що покращило стан газону й дало можливість на високому рівні проводити підготовку футбольної команди “Поділля” та ігри чемпіонату України. Нещодавно з’явилося й нове сучасне табло.
У місті реконструйовано й спортивний комплекс у мікрорайоні Гречани (СКЦ “Плоскирів”). Встановлено систему автоматичного поливу газону, новий паркан, облаштовані два сучасні баскетбольні майданчики. Цьогоріч на цих майданчиках відбувся півфінал чемпіонату України з баскетболу 3х3.
Протягом останніх п’яти років у Хмельницькому зроблено все, аби максимально заохотити до спорту якомога більше людей, зокрема дітей та молодь. Збудовано 32 ігрові спортивні майданчики, встановлено 16 антивандальних столів для настільного тенісу, чотири комплекти шахових столів.
Хмельницькі професійні спортсмени та аматори підкорюють усі стихії. Фізично гартуються не лише на суші, а й у воді. Так, для загартування дітей та любителів плавання в місті відкрили комунальний басейн “Амадока”.
Міське управління молоді та спорту ініціювало багато цікавих спортивних заходів. Три роки поспіль у місті проходив масштабний забіг “City run”. Один із таких забігів проводили спільно з Міністерством у справах ветеранів України. Участь у ньому брали ветерани АТО, учасники бойових дій. У Хмельницькому проводився їх відбір на міжнародні змагання.
Ще одним цікавим проєктом, особливо популярним серед жіноцтва та молоді, став “Fitness city”. Щотижня у спорткомплексі “Поділля” проводили тренування для всіх охочих провідні тренери місцевих фітнес-клубів.
За останні роки у Хмельницькому відбувся й новаційний проєкт — велосипедні змагання на дистанції вгору “Вершина Свободи”.
“Після проведення подібних заходів мали дуже багато схвальних відгуків. На жаль, цьогоріч не було можливості провести їх стільки, скільки планувалося. Але все ж змогли привабити хмельничан цьогорічними перегонами на толоках для малюків та підлітків. У цьому році змагання проводили у мікрорайонах, на спорткомплексі “Поділля”, в День міста змагалися лише фіналісти”, — каже Сергій Ремез.
Загартували дітей спортом у літній період і “Дворові Олімпійські ігри” — проєкт міського Центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання. Для дітей організовувалися показові виступи та змагання з видів спорту, які культивуються у Хмельницькому.
Для активізації дитячого спорту за кошти міського бюджету закуплено три комплекти інвентарю для дитячої легкої атлетики, що розвинуло інтерес дітей до занять фізичною культурою.
Нині у Хмельницькому функціонують 15 позашкільних навчальних закладів різних форм власності. Місто утримує чотири спортивні школи комунальної власності та три спортшколи обласної організації фізкультурно-спортивного товариства “Україна”.
Хмельницький спорт — це не лише досягнення одного дня, розвивається він і на перспективу. Одним із найбільших кроків у розвиток спорту не лише міста, а й країни, адже тут можна буде проводити змагання світового рівня, є будівництво в Хмельницькому Палацу спорту — надсучасної спортивної споруди.
Втім, спортивна арена міста — не лише стадіони та спортивні зали. Маємо річку Південний Буг і це — великий потенціал для розвитку водних видів спорту. Нині місто славлять веслувальники на байдарках і каное. Маємо першого олімпійського чемпіона в області — Сергія Нагорного, відомих учасників та призерів Олімпійських ігор із цих видів спорту. Наприклад, бронзового призера в Ріо-де-Жанейро Дмитра Янчука, який веслував у двійці-каное.
Тренують хмельницьких веслувальників у ДЮСШ №3 “Спартак”, ДЮСШ департаменту освіти і науки міської ради та ДЮСШ №2 міського управління молоді і спорту. За словами Сергія Ремеза, нині в місті є перспективна молодь — призери чемпіонатів України з веслування на байдарках і каное, навіть цьогорічні успішні представники міста на міжнародній арені.
Водний спорт — це завжди видовище. Це довело й цьогорічне водно-спортивне свято, яке проводилося на Південному Бузі.
Не один рік за ініціативи міського голови Олександра Симчишина відбувається зариблення міських водоймищ. Це надихнуло на проведення змагань зі спортивної риболовлі. Цікаво, що для цього освоєно нову локацію — озеро у мікрорайоні Озерна. Цьогоріч уперше тут відбулася Подільська риболовна ліга. Захід, приурочений до Дня міста, показав, що в Хмельницькому досить непогані улови.
На цій же локації цьогоріч вперше відбулись і змагання з тріатлону.
Давно відоме спортивне гасло: “Вище, краще, сильніше!” стимулює хмельницький спорт не зупинятися на досягнутому. За словами Сергія Ремеза, нині є великі сподівання на переможні виступи команд в ігрових видах спорту. Для цього витрачаються немалі кошти з міського бюджету.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *