На замітку

Заповнюємо бюлетені правильно

25 жовтня на місцевих виборах на дільницях хмельничани та мешканці сіл Велика Калинівка, Іванківці, Черепівка, Олешин, Черепова, Богданівці, Березове, Івашківці, Колибань, Мала Колибань, Олешин, Масівці, Водички, Волиця, Климківці, Малашівці, Мацьківці, Шаровечка, селище Богданівці отримають чотири бюлетені. В одному з них будуть прізвища кандидатів, які балотуються в мери. Тут потрібно просто поставити “галочку” навпроти прізвища кандидата, якого хочете бачити міським головою. За трьома іншими бюлетенями ви обиратимете партію, якій довіряєте і кандидатів від цієї партії, які балотуються в депутати міської, районної і обласної рад. І тут потрібно бути максимально уважними, оскільки у цих бюлетенях буде не одна, а дві клітинки (малюнок 1).
В першій ставимо “галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку напроти партії, за яку віддаємо свій голос. Праворуч від другої клітинки будуть прізвища кандидатів від цієї ж партії і, обравши кандидата, вписуєте в другу клітинку (квадратик) не його прізвище, а номер, під яким він у списку. Номер потрібно вписати трафаретним способом, як колись писали на конвертах поштовий індекс. Вносити цифри для голосування за кандидата треба дуже уважно, наприклад, писати не 5, а 05; не 1, а 01 (малюнок 2). Але навіть якщо виборець впише не по трафарету, а просто від руки, власним почерком чітко і виразно номер кандидата і комісія зможе зрозуміти, за кого він проголосував, тоді такий бюлетень теж буде дійсним, якщо ж, звісно, буде на це воля виборчої комісії. Тому краще писати чітко трафаретним способом.
Якщо ж ви поставите позначку за одну партію, а номер кандидата в депутати оберете з іншої партії, то такий бюлетень буде недійсним. Тобто можна віддати голос тільки за одну партію й обрати кандидатів тільки від цієї партії.
Якщо ж станеться так, що ви припустилися помилки при заповненні, то маєте право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, із проханням видати інший бюлетень в обмін на неправильно заповнений. Тоді член виборчої комісії має зробити відповідну позначку в списку виборців навпроти вашого прізвища, а зіпсований вами бюлетень невідкладно погасити, про що складається акт, щоб під час підрахунку голосів бюлетень був врахований як невикористаний.
Якщо у вас поганий зір і вам важко заповнити бюлетені, можете звернутися до членів комісії за допомогою. Тоді комісія обере з наявних на дільниці виборців (крім членів комісії чи спостерігачів) людину, яка згодиться допомогти вам у голосуванні.
Експерти з виборчого права та громадська організація ОПОРА передбачають, що приблизно 10% бюлетенів може бути визнано недійсними саме через неправильне заповнення. Це насправді величезна цифра. Тому ще є час, щоб остаточно визначитись і з партією, і з кандидатами від цієї партії і навчитись вписувати цифри трафаретним способом. Цікавтесь кандидатами, оцінюйте їх за їхньою роботою, аналізуйте і пам’ятайте, що ми маємо обрати не картинку, не банер, не гасло, не гарне фото, не солодкі обіцянки, не народних депутатів, які чомусь очолюють списки кандидатів до місцевих рад, а кандидата, який за вашими оцінками здатний працювати на громаду. Не ведіться на одноразові подачки, не дайте пройти до органів місцевого самоврядування тих, хто купує ваш голос за гроші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *