Актуально

Батареї, на старт!

15 жовтня в Хмельницькому розпочнеться опалювальний сезон. Відповідне розпорядження 13 жовтня підписав міський голова Олександр Симчишин. Рішення прийнято у зв’язку з різким зниженням середньодобової температури повітря.

Раніше, коли тарифи на тепло були копійчаними порівняно з нинішніми “драконівським” мірками, всі очікували календарного старту гарячих батарей у домівках і дружно обурювались, коли він з якоїсь причини відкладався. Дарма, що й коли погода не щипала морозами, вікна дружно салютували зимі відчиненими кватирками — це мало кого бентежило. Тепер опалювальний сезон став для багатьох боротьбою за виживання: гарячі батареї остуджують сімейні бюджети до критичних сум. В останні роки теплу осінь ми завжди зустрічаємо з радістю, бо передбачаємо, що опалення включать пізніше, відповідно суми в платіжках будуть меншими.
Нинішня осінь, як і попередня, радує нас м’якою погодою і природним теплом у домівках, однак зима все одно ж прийде. І з кожним днем усе відчутніше її наближення. Коли місто буде з теплом? Коли “запрацюють” батареї опалення? Ці питання нині найбільше хвилюють хмельничан.
Втім підстав для хвилювань немає. За словами міського голови Олександра Симчишина, місто на 100 відсотків готове до опалювального сезону. Усі заплановані роботи виконані. Фактично двома комунальними підприємствами замінено майже 6 тисяч метрів труб у двотрубному режимі (це 12 тисяч метрів однієї труби) на попередньо ізольовані. Також тепловики реконструювали і капітально відремонтували частину котелень. Тривала заміна котлів та когенераційних установок.
“Загалом за останні роки замінено 32 тисячі метрів мереж. Це щоденна праця, видима і невидима — оці 32 тисячі метрів, щоб життя ставало якіснішим, люди не відчували незручностей під час опалювального сезону. І за попередні чотири роки таких проблем не було, бо ми намагаємося робити все вчасно, якісно і дешево, на відміну від інших міст. Отже, технічно ми готові, проблем немає, але є проблеми фінансові, тому що зараз, власне, теплопостачальним підприємствам, крім розрахунків за газ, які в нас досить задовільні, є потреба платити за транспортування газу”, — зазначив міський голова.
Ця проблема відчутна особливо влітку, до прикладу, “Південно-Західні тепломережі” для транспортування подачі гарячої води платять таку ж абонплату, як і під час опалювального сезону. При цьому не мають грошових надходжень, тому що люди за опалення влітку не платять, а лише за гарячу воду. Відтак у тепловиків через це немає необхідних надходжень і саме тому їм допомагає місто.
“12 мільйонів гривень ми виділили на останній сесії. Цих коштів має вистачити для того, аби ми стабільно увійшли і пережили осінньо-зимовий період. Загалом до зими готові: маємо повний запас піщано-соляної суміші, до речі, все це — залишки з минулого року, з якими спокійно “пройдемо” нинішню зиму. Завершуємо підготовку комунальної техніки, тобто вся вона готова, єдине, що потрібно, це на частині функціональної техніки переставити обладнання з літнього на зимове”, — коментує міський голова Олександр Симчишин.
Отже, cтартує тепло у наші домівки. Хочеться сподіватись, це додасть не лише затишку, а й позитиву в наші будні. І все-таки, незважаючи на стовідсоткову готовність комунальних служб до холодів, сподіваємося, що прийдешня зима буде м’якою.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *