Місто і влада

Зміни до бюджету на 2020 рік

7 жовтня відбулася позачергова 46-а сесія Хмельницької міської ради, на якій депутати розглянули 48 питань порядку денного. Серед головних — внесення змін до бюджету на 2020 рік за підсумками перших трьох кварталів. Відтак депутати перерозподілили частину видатків на інші галузі, зменшивши частину видаткової бази. Тож у зв’язку з ситуацією з коронавірусом, викликами щоденних буднів та глобальних подій депутати розподілили понад 20 мільйонів гривень.
Олександр Симчишин, міський голова коментує: “На превеликий жаль, коронакриза й досі відчутно впливає на наше життя. Ми добре розуміємо, що вона сильно вдарила й по кишеням кожного, але також це дуже суттєво відчула міська казна. Загалом маємо мінус 140 мільйонів гривень. Це величезні суми, нам довелося зупинити чимало робіт, відмовитись від багатьох інших, які тільки планували і про які вже говорили людям. Це й капітальні, і поточні ремонти, суцільний ремонт доріг. Це призупинення великих об’єктів: ми планували завершити ліцей №17, НВО №1, суттєво “підтягнути” школу на вулиці Залізняка, 32, ЗОШ №8, але вони в нас перехідні об’єкти. Ми їх фінансували, але не в тій кількості, в якій планували ще в грудні 2019 року.
Головним пріоритетом змін до бюджету була необхідність завершення підготовки до опалювального сезону. Виділили 12 мільйонів гривень нашим теплопостачальним підприємствам, щоб вони розрахувалися за газ і його транспортування. Знову ж таки, це теж новація від держави. Ми зараз змушені платити за транспортування газу мільйонні суми. Хоча, до речі, зберігаємо в Хмельницькому одні з найнижчих тарифів в Україні і розуміємо, що не можна зараз піднімати ціну на тепло і гарячу воду тому, що в людей величезна криза платоспроможності. Тому дофінансовуємо, дотуємо з міського бюджету теплопостачальні підприємства. Крім того, виділили 3,2 мільйона гривень на підвищення зарплат у бюджетній сфері. Це, насамперед, освітянська галузь. Думаю, що багато хто чув, що з 1 вересня держава обіцяла підняти педагогам заробітну плату, але обіцянка залишилася, по суті, декларацією, бо не підкріплена ніякими фінансами, тобто коштів на підвищення нам не дали, і ми зробили це з міського бюджету, щоб на 6% підняти заробітну плату освітянам.
Зазначу також, що до Дня працівників освіти вже п’ять років поспіль обов’язково виплачуємо надбавку за сумлінну працю, це може бути 100% посадового окладу, і ми є чи не єдиними в Україні, хто це робить такий тривалий час. Ми добре розуміємо, що люди, які навчають і виховують, мають мати належне матеріальне забезпечення.
3,8 мільйона гривень передбачили на медицину, на співфінансування міських медичних закладів. Тут є, власне, різні потреби, але, головним чином, це фінансування у зв’язку із коронавірусом. І знову ж таки мушу констатувати, що ми не отримуємо жодної допомоги з боку держави ні засобами захисту, ні медичним обладнанням. Фактично все змушені купувати за кошти міських платників податків, а також силами волонтерів, благодійників та небайдужих людей. Є частина допомоги обласним бюджетом: це медикаменти для інфекційної лікарні. Якщо ж брати міську лікарню, то все повністю витягуємо коштами міського бюджету. І це, звісно, дуже важко, дуже накладно. На 700 тисяч гривень ми купуємо кисневих концентраторів — це те, чого зараз найбільше потребують хворі на COVID-19 у міській лікарні та в міській інфекційній. Це не перше придбання, тому що в попередні місяці на закупівлю медичного обладнання, доплати для медиків, засоби індивідуального захисту ми вже витратили понад 35 мільйонів гривень. І кисневі концентратори, пульсоксиметри, згінні насоси і апарати ШВЛ, про які дуже багато розмов, монітори пацієнтів і т.д. — це все купувалося за кошти міського бюджету. Жодного апарату ШВЛ, жодного кисневого концентратора, на жаль, ми не отримали від держави. Зараз ця проблема все більше загострюється, тому 3,8 мільйона гривень пішло на медицину.
Крім охорони здоров’я, виділили мільйон гривень на продовження капітального ремонту ліфтів. Втім це чергове виділення коштів. Більшість підйомників потребують постійного ремонту, по 20-30, які ми робимо, при тому, що раніше їх робили 2, 3, 5. Також мільйон гривень виділили на проведення протиаварійних робіт у двох “нашумілих” будинках на проспекті Миру, в яких реально почалися великі проблеми зі стінами, тріщинами. Тут власне є багато нюансів, які від нас не залежать, бо будинки є власністю, співвласністю власників квартир і послугу з управління надає управитель, але ми прийняли програму, яка дозволяє фінансувати невідкладні аварійні роботи. Мільйон гривень ми на ці два будинки виділили, щоб ці роботи найближчим часом провести.
Додатково кошти виділені на зовнішнє освітлення, для того, щоб восени і взимку безпечно і спокійно ходити вулицями в темну пору доби, та на інші видатки на продовження робіт. На жаль, частину інших видатків довелося зменшувати, але, думаю, до кінця року ці проблеми вирішимо. Уся комунальна, бюджетна сфери спокійно відпрацюють. Ми вже, до речі, рішенням виконкому ухвалили новий бюджетний регламент і починаємо готувати бюджет-2021”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *