Споживач

Кожен п’ятий споживач жодного разу не сплатив за доставку газу!

Загальна сума неплатежів домогосподарств Хмельниччини за отримані послуги з доставки блакитного палива є критичною: майже 19 млн грн.

Про непросту та небезпечну ситуацію з боргами напередодні опалювального періоду, нищівний вплив заборгованості на безпечну та безаварійну доставку газу до кожного споживача розповідає комерційний директор АТ “Хмельницькгаз” Олександр Надольний.

— Дуже прикро, що кожен дев’ятий споживач нашої області жодного разу з початку року не розрахувався за розподіл газу, а кожен п’ятий затримує оплату на два-три місяці. Такі несвоєчасні розрахунки паралізують роботу стратегічного підприємства та не дають можливості повноцінно проводити першочергові роботи для безперебійної доставки газу та на повну готуватися до проходження опалювального періоду.

Але хочу подякувати нашим дисциплінованим клієнтам за розуміння та вчасну систематичну оплату до 20 числа щомісяця. Адже оплата доставки — це інвестиція кожного з нас у свою безпеку та комфорт, які наші газовики забезпечують у цілодобовому режимі без свят та вихідних.

Які ж саме послуги отримує споживач, сплачуючи за доставку газу?

— Кошти, які сплачують клієнти за доставку, головне джерело функціонування газорозподільної компанії, встановлене державою. Це цілодобова робота екстреної служби 104, щоденне обслуговування зношеної газорозподільної системи. Крім того, контроль, ремонти та модернізація газорегулюючого обладнання, підтримання та регулювання необхідного тиску газу в мережі.

Зауважу: люди платять не за труби, які нібито проклали самі (дехто досі помилково так вважає), а за ремонти, модернізацію, підтримку газових мереж у технічно справному стані та можливість у будь-яку пору доби мати газ.

Також ці кошти йдуть на встановлення та ремонт лічильників, їх повірку, роботу Контакт-центрів та дистанційних сервісів. Однак цих надходжень критично не вистачає.

Як працюєте з боржниками?

— Намагаємось достукатися до кожного споживача, йдемо назустріч, працюємо індивідуально. Часом вимушені вдаватися і до крайніх заходів: боржникам надсилаємо досудові попередження про необхідність сплатити за надану послугу.

Чи мають борги отримувачі субсидій?

— Так. На жаль, активно нарощують борги отримувачі субсидій, використовуючи державні кошти не за призначенням. Тому ми передаємо до управлінь соцзахисту списки споживачів-неплатників із боргами більше трьох місяців. Адже в разі неоплати цієї заборгованості житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

Поясніть, чи споживачі завжди сплачували за доставку чи це якийсь новий особливий платіж.

— Це не новий платіж, плата за розподіл (доставку) газу завжди була в рахунку з моменту газифікації оселі. Раніше ці кошти були включені у вартість кубометру газу. І лише з початку 2020 року, в зв’язку з реформуванням ринку газу в Україні, цю плату винесено в окрему квитанцію як окрему послугу. Тому дві окремі компанії два окремі рахунки.

Як працює підприємство в умовах пандемії? Чи припиняли ви подачу газу споживачам?

— Ні. Жодного дня наші споживачі не відчули будь-якого дискомфорту через відсутність газу. Адже ми соціально відповідальна компанія, яка забезпечує життєво необхідні послуги. Водночас держава прийняла закон, яким забороняє здійснювати відключення від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. І люди, на жаль, сприйняли мораторій як можливість зовсім не платити. Однак борги ніхто не скасовував, тож оплатити отримані послуги обов’язок кожного споживача. Зручно платити за розподіл можна за допомогою онлайн-сервісів 104.ua. Найпопулярніші серед споживачів газу вайбер-бот 7104, Особистий кабінет. Можна звертатися до Контакт-центру (067) 01-14-104, (0382) 742-104 та отримати консультацію щодо заборгованості, а також зареєструватися у наших онлайн-сервісах.

Знайдіть, будь ласка, можливість погасити борги, адже це не припустимо, оскільки загрожує як стабільності отримання послуги, так і безпеку кожного з нас. Дякуємо за розуміння!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *