Стратегія

У пріоритеті освіта

Освітній процес, як живий організм, постійно змінюється, розвивається, вдосконалюється. Надія Балабуст, в.о. директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, каже, що освіта не може бути сталою. Тому власне єдиною константою в ній і є зміни. Змінюється учень, змінюється вчитель. Майстерність педагога якраз у тому, щоб давати актуальні знання. Щоб випуск-ник після закінчення школи був конкурентоспроможним, готовим до самостійного життя.
Втім маємо у нашому місті дещо незмінне — постійну увагу влади до освітньої галузі. За останні чотири роки для розвитку навчальних закладів зроблено максимально багато.
Взагалі освітня галузь визначена у 2020 році пріоритетною. Саме тому на її розвиток передбачено 1340,2 мільйона гривень, що дозволило суттєво оновити матеріально-технічну базу навчальних закладів, забезпечити їх сучасним інформаційно-технологічним обладнанням, збудувати багатофункціональні спортивні майданчики тощо.
Лише цього року суттєво оновлено освітню інфраструктуру міста. Почали діяти новозбудований дошкільний заклад №2 “Соколятко”, який уже відвідує 169 дітей, та новий двоповерховий корпус НВК №10 (вул. Водопровідна, 9а).
Тривають будівництво школи І ступеня на 420 місць у мікрорайоні Озерна, реконструкція навчально-виховного об’єднання №1 (Старокостянтинівське шосе, 3б). Також продовжується реконструкція з добудовою їдальні до існуючого приміщення СЗОШ І-ІІІ ступенів №8 (вул. Я.Гальчевського, 34), на стадії завершення реконструкція з добудовою повноцінного корпусу ліцею №17 (вул. Героїв Майдану, 5) та реконструкція з термомодернізацією старого корпусу цього навчального закладу.
Якщо і далі говорити мовою цифр, то лише цього року на поліпшення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти спрямовано 8,8 мільйона гривень (250 гривень на одного учня), закладів дошкільної освіти — 4,3 мільйона (350 гривень на одну дитину). Також у 2020-му придбано профільні кабінети для 14 закладів освіти на суму 2,8 мільйона гривень, смартборди для 25 шкіл (2,6 мільйона) тощо. Створюються умови для реалізації нових державних стандартів. Так, для забезпечення перших класів Нової української школи придбано лазерні багатофункціональні пристрої, інтерактивні дошки, проєктори, комп’ютери, ноутбуки, планшети на суму 1,8 мільйона, парти — на 5,8 мільйона гривень.
Надія Балабуст розповідає: “Освітній галузі міста насправді пощастило, що маємо міського голову, який добре знає і розуміє потреби всіх учасників освітнього процесу. Багато ініціатив іде саме від нього. Наприклад, та ж оплата за престижність праці педагога. Олександр Симчишин розуміє важливість праці вчителя і те, що це повинно бути оплачено настільки, наскільки дозволяє законодавча база.
Протягом багатьох років у нас виплачується так звана “сумлінка”: до Дня вчителя щороку працівники освіти можуть отримати 100 відсотків посадового окладу за сумлінну працю. Звичайно, кожен навчальний заклад має своє положення й автономно вирішує, кому й скільки відсотків виплачувати. Але, наголошу, у жодному разі ця сума не може бути менше 50 відсотків окладу, навіть якщо у вчителя були якісь проблемні питання. Цього року фінансування “сумлінки” становило 30 мільйонів гривень. Стовідсотково отримали цю доплату цьогоріч і педагоги закладів професійно-технічної освіти. Крім того, 50 відсотків цієї виплати отримали всі технічні працівники навчальних закладів”.
Міська влада також завжди підтримує ініціативи щодо запровадження чогось нового й креативного у закладах освіти. Приміром, мультиборди та смартборди (10 штук) спочатку були закуплені в Одесі в тестовому режимі. Міський голова протестував їх особисто. Побачили, що це круто, що подобається дітям, і цього року купили ще 25. І тепер усі школи мають по одній такій сучасній дошці. І якщо наступного року з’явиться ще якась новинка, вона обов’язково буде у нашому місті, зазначає Надія Юріївна.
За кошти міського бюджету закуплені й профільні кабінети. Цікаво, що для районів та ОТГ для цього була виділена державна субвенція, тому в деяких сільських школах набагато більше профільних кабінетів, ніж було в обласному центрі. Саме тому влада міста дуже прискіпливо поставилася до вирішення цього питання.
Надія Балабуст продовжує: “Олександр Симчишин упевнений, що лише здорова дитина стане здоровим громадянином й успішно будуватиме Україну. Саме з його ініціативи було запроваджено програму будівництва біля навчальних закладів нових сучасних спортивних майданчиків. Маємо вже 31 мультифункціональний спортивний майданчик. Нині будується ще один — біля СЗОШ №13 у мікрорайоні Лезневе (у 2015 році, зауважте, було побудовано за кошти міського бюджету лише один спортивний майданчик!).
Наступного року заплановано спорудження ще п’яти спортмайданчиків. Загалом, це не просто майданчики, а цілі спортивні комплекси, як-от уже маємо нині біля НВК №6, ЗОШ №25, гімназії №2 — з футбольним полем, майданчиками для гри у волейбол, баскетбол тощо”.
Окрім спорту, для зміцнення здоров’я наших дітей влада зробила ще один важливий крок — запровадила здорове харчування в школах. Ініціював це також Олександр Симчишин, особисто зустрівся з відомим кухарем Євгеном Клопотенком. Нині зі шкільного меню забрали ковбасні вироби. Лише — м’ясо та риба. Але готуються страви для учнів у їхньому улюбленому форматі — нагетси, бургери тощо. Щоденно дітям пропонуються мед, горіхи, фрукти. До складання меню підходять творчо, оперативно реагуючи на смаки дітей. Так, помітили, що діти неохоче споживають рис з сухофруктами (солодкий плов). Одразу ж замінили його іншою стравою.
Влада опікується освітніми закладами у нашому місті насправді по-батьківськи. Ось, до прикладу, НВК №10. Заклад був переповнений, вісім паралелей навчалися в другу зміну. І ось нарешті ситуацію змінено. НВК добудували. На заняття до нового корпусу діти пішли вже 27 вересня.
Також ніколи не було дитячого садочка в Лезневому — тепер мають “Соколятко”.
Чудовий дошкільний заклад зробили у віддаленому мікрорайоні Ружична, реконструювавши й добудувавши старий дитячий садочок. Так само зробили й у віддалених Гречанах.
Всього ж за останні чотири роки збудовано п’ять нових дитячих садочків та добудовано 12 закладів освіти. Капітально відремонтовано харчоблоки у закладах освіти, оновлено обладнання. Дитсадки і школи отримують фінансування з бюджету міста на кожну дитину.
До речі, після закінчення будівництва початкової школи на Озерній у планах — спорудження школи ІІ-ІІІ ступенів на вулиці Січових Стрільців.
Власне, ось так міська влада забезпечує успішний освітній процес — сприяючи й мотивуючи і вчителів, й учнів до максимальної віддачі. Особлива увага приділяється професійному росту педагогів.
“Хотілося б, щоб учителі виявляли більше ініціативи у різноманітних проєктах, — продовжує Надія Балабуст. — У нас багато потужних педагогів, які можуть заявити про себе і на всеукраїнському, і на міжнародному рівнях. Як-от Наталя Зима, вчителька хімії технологічного багатопрофільного ліцею з загальноосвітніми класами імені Артема Мазура перемогла в номінації “Найкращий вчитель хімії” за версією Global Teacher Prize Ukraine. А Микола Кулик, вчитель фізкультури НВК №5, увійшов до 11 кращих вчителів України. Так і треба працювати, заявляючи про свої досягнення і наше місто”.
Хмельницькі освітяни справді потужні у своїй креативності та інноваціях. Узимку вже вдруге у Хмельницькому відбувся освітній фестиваль “KhmelnytskyiEdFest-2020. Next”. Започаткований торік, він став не тільки масштабнішим, а й змінив свій формат: до нашого міста з’їхалися понад 700 найкращих педагогів з усієї України. Тому участь у семінарах на освітні теми від фіналістів національної премії Global Teacher Prize Ukraine, а також креативних вчителів Хмельницького, Києва, Тернополя, Полтави, Львова багато значила.
Організаторами фестивалю виступили Хмельницька міська рада, департамент освіти і науки міської ради, гімназія №1 імені Володимира Красицького, інноваційна школа Think Global Хмельницький. Автор ідеї — вчителька математики гімназії №1 Оксана Ратушняк, яка стала фіналісткою премії Global Teacher Prize Ukraine й, серед інших, презентувала сучасні освітні методики. Фестиваль, безумовно, посприяв формуванню креативного простору для активної участі освітян у процесі розбудови Нової української школи.
Стимулом для відмінного навчання учнів є і премії, які цьогоріч отримали четверо випускників шкіл за досягнення 200 балів на ЗНО (кожному по 10 тисяч гривень). І щорічні стипендії, які найкращі отримують протягом навчального року в розмірі 1200 гривень щомісяця з міського бюджету.
Тож освіта у нашому місті й справді в пріоритеті.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *