Акцент

Вигідне партнерство

Хмельницький отримає 160 тисяч євро безповоротної допомоги від Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation — NEFCO). Ці кошти підуть на повну реконструкцію трьох найбільших каналізаційно-насосних станцій. Після їх оновлення вдасться економити в рік майже півтора мільйона гривень.

Збудовані у 1960-1980-х роках об’єкти водовідведення в Хмельницькому вже вичерпали свій ресурс і потребують заміни. Втім це надзвичайно дороговартісна справа. Тож, аби в місті не виникла ситуація, яка паралізує систему водовідведення, підприємство за наявності коштів її постійно ремонтує та частково реконструює. Грантові ж кошти дадуть можливість провести повну реконструкцію трьох найбільших каналізаційно-насосних станцій.
“Користуючись отриманими коштами, проведемо заміну технологічного трубопроводу, електричного обладнання, системи вентиляції та інші системи на насосних станціях”, — коментує директор КП “Хмельницькводоканал” Віталій Кавун.
На розроблену проєктно-кошторисну документацію підприємство вже отримало від NEFCO схвальну відповідь. Розглянули проєкт і депутати міської ради, ухваливши рішення, за яким уповноважили міського голову підписати грантовий договір і здійснювати всі правочини, необхідні для отримання грантових коштів на цей інвестиційний проєкт.
За словами Олександра Симчишина, реконструкція трьох найбільших КНС продовжить їх термін експлуатації мінімум на 30 років. А це запорука стабільної роботи підприємства і якісного забезпечення містян послугами.
“Це великий проєкт. Частину робіт ми робимо за кошти гранту — це безповоротні кошти, по суті, подарунок, а частину робіт будемо робити за кредит. Загальна вартість проєкту — 30 мільйонів гривень”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин. Реконструкцію каналізаційно-насосних станцій планують розпочати і завершити у 2021 році.
Нагадаємо, за кредитні кошти NEFCO в нашому місті вже реалізується проєкт “Підвищення енергоефективності закладів бюджетної сфери міста Хмельницького”. Завдяки термомодернізації вдалося на чверть зменшити витрати на електро-енергію, кажуть експерти Центру з енергоефективності. У 2018 році його створила Хмельницька міська рада, щоб керувати модернізацією всіх комунальних закладів міста.

Ольга Либа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *