Від слова до діла

Подія, якій передували 4 роки кропіткої праці

7 жовтня в онлайнформаті відбулося підписання кредитної та грантової угод Проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів між Хмельницьким комунальним підприємством “Спецкомунтранс” та Європейським банком реконструкції та розвитку.
Фінансування комунальному підприємству надається під гарантію Хмельницької міської ради.

Зелена зала Хмельницької міськради. За столом міський голова Олександр Симчишин, директор Хмельницького КП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін та керівник Проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук. На відеозв’язку директор інфраструктурних проєктів у Європі ЄБРР Сюзан Горанссон, перший секретар делегації Європейського Союзу в Україні Хлое Алліо, керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, заступник голови ЄБРР в Україні Марк Магалецький та асоційований директор, старший банкір ЄБРР Денис Гайовий. Коротка офіційна частина і ось насправді історичний момент, до якого йшли чотири роки. Сторони підписують кредитну та грантову угоди на будівництво в Хмельницькому сміттєпереробного комплексу та модернізацію існуючого сміттєзвалища. Почуття гордості переповнює — європейські партнери довіряють місцевій владі, її намірам зробити Хмельницький екологічно чистим дають високу оцінку.
“Вирішення екологічних проблем є пріоритетним для міської влади. Фінансування проєкту демонструє довіру потужних європейських установ до нашого міста, а також засвідчує організаційну спроможність Хмельницького реалізувати цей проєкт. Будівництво сміттєпереробного комплексу і впорядкування діючого полігону твердих побутових відходів не тільки збереже довкілля, а й дозволить впровадити світові стандарти поводження з відходами у Хмельницькому. Крім того, хочу висловити подяку інвестиційній платформі сусідства ЄС за надання безповоротної допомоги як частини коштів, необхідних для впровадження цього проєкту”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Загальна вартість проєкту складає 36,5 мільйона євро, з них: кредитні кошти — 28,5 мільйона євро, грантові кошти від інвестиційної платформи сусідства ЄС (EU Neihbourhood Investment) — 5 мільйонів євро, співфінансування міста складає 3 мільйони євро.
За фінансовою моделлю, яку розробив ЄБРР, кредит надається на 13 років, під 5,7% річних.
Проєкт реалізуватиметься у два етапи. На початковій стадії здійснюватиметься рекультивація існуючого полігону ТПВ, будівництво нових карт відповідно до стандартів ЄС (прилеглих до існуючого полігону ТПВ) із системою очищення фільтрату, проєктування сміттєпереробного комплексу та встановлення модуля для компостування органічних відходів, а також придбання обладнання й транспорту. Другий етап передбачає будівництво сміттєпереробного комплексу.
Про наміри навести лад з утилізацією твердих побутових відходів та збудувати сміттєпереробний завод заявляли всі, хто брав до рук мерську булаву, але далі слів справа не йшла. До речі, Сергій Мельник провалив свою обіцянку двічі: спочатку, будучи мером, а потім нардепом, коли у вересні 2014 року в своїй передвиборчій програмі обіцяв сприяти будівництву заводу з переробки твердих побутових відходів в окрузі. До слова, попередня влада міста навіть не спромоглася встановити на сміттєзвалищі ваги, щоб знати, скільки сміття продукують хмельничани.

З мертвої точки цю задавнену і надскладну проблему зрушив міський голова Олександр Симчишин. Разом зі своєю командою почали, на перший погляд, з простих речей: за рік провели морфологію сміттєзвалища, яка дала відповідь: яке сміття підлягає вторинній переробці, яке можна прокомпостувати, а яке переробці не підлягає. Це дало відповідь на запитання, яку саме технологію переробки сміття обрати.
Згодом у місті почали сортувати сміття, збирати екобусом небезпечні відходи та запровадили безперервну екологічну освіту містян, зокрема й дітей.
Чітко спланована стратегія та покроковий план дій почали давати результат. У 2016 році поблизу сміттєзвалища запрацювала лінія для сортування та оброблення вторинної сировини. А вже в січні 2018-го на полігоні твердих побутових відходів у Хмельницькому запустили установку з дегазації, яка почала видобувати звалищний газ і переробляти його в електроенергію.
Восени цього ж року в міській раді презентували техніко-економічне обґрунтування будівництва комплексу з переробки твердих побутових відходів. Це був перший реальний документ, що демонстрував, яким має бути хмельницький сміттєпереробний завод та якою буде його вартість. А вже в грудні 2018-го на позачерговій сесії Хмельницької міської ради депутати уповноважили виконавчий комітет вести офіційні перемовини з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про надання кредиту на реконструкцію чинного сміттєзвалища та будівництво сміттєпереробного підприємства (до цього місто вело перемовини з різними міжнародними фінансовими установами та інвесторами).
Водночас і європейські партнери вивчали місто, його економічний розвиток та платоспроможність. У січні 2019 року місто підписало передкредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку, оскільки він пропонував найкращі умови. А вже на початку цього року міський голова Олександр Симчишин підписав Угоду з ЄБРР про підготовку кредитного фінансування проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у Хмельницькому. Тоді ж мова йшла й про кредит у розмірі 15 млн євро і про грант (безповоротну фінансову допомогу) в розмірі 5 млн євро. Місто отримало можливість залучити до співпраці британську та іспанську компанії, які майже рік на сміттєзвалищі здійснювали глибинні дослідження. Нині ці матеріали є у вільному доступі на сайті Хмельницької міськради. Далі чотири місяці тривали публічні обговорення проєкту. Була викуплена земельна ділянка під будівництво заводу з механіко-біологічної переробки сміття.
“Маємо три роки на виконання проєкту. Вже у 2021-му розпочнемо першу чергу. Тендери, закупівлі, технагляд — це все буде здійснюватися за європейськими стандартами спеціалістами наших партнерів. Для скептиків і хейтерів: так, ми збудуємо сміттєпереробний завод і повністю модернізуємо сміттєзвалище відповідно до європейських стандартів і директив. Не “під вибори”, не “для піару”, а для змін! Що ми робимо вже майже п’ять років поспіль!” — написав на своїй сторінці у Facebook Олександр Симчишин. І місто йому вірить.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *