Новації

Майстерня розумників

У Палаці творчості дітей та юнацтва 1 жовтня відкрилася дитяча студія робототехніки “SmartiBots”, де на надсучасному обладнанні юних винахідників вчитимуть працювати з електронікою, створювати багатофункціональні технічні прилади та роботів. Студія — новаційний освітній проєкт всеукраїнського масштабу.

У сучасному світі половину людської роботи виконують роботи. Розумна техніка з нами всюди. Технічний прогрес невпинно зростає. Кумирами сучасної молоді стають саме винахідники технічних новинок. За цим майбутнє. Тому для прогресивних країн світу давно є пріоритетом саме технічна освіта і навчають її змалечку. Останніми роками Хмельницький позиціонує себе як сучасне європейське місто, яке йде в ногу зі світовими тенденціями. Тому міська влада, особисто міський голова Олександр Симчишин підтримали ідею створення в нашому місті студії робототехніки “SmartіBots” при Палаці творчості дітей та юнацтва. Ініціатором цієї ідеї став громадський активіст, програміст, керівник клубу “Алгоритм”, тренер призерів та учасників всеукраїнських і міжнародних олімпіаді з програмування Андрій Попик.
“Два роки тому в Інтернеті зʼявилася новина, що на Дніпропетровщині відкрили сім безкоштовних шкіл робототехніки. Я звернувся з подібною пропозицією до влади і завдяки міській раді, ця ідея втілилася в життя. Це дуже вагомий здобуток для міста, адже інженерна освіта нині в Україні на низькому рівні.
Крім того, зʼявиться новий простір для розвитку дітей. У місті багато різноманітних гуртків, але таких, які дають технічну освіту, обмаль. Змалечку розвиваючись у цьому напрямку, наші студенти-інженери вже не їздитимуть за кордон на полуницю, а братимуть участь у серйозних інженерних проєктах”, — каже активіст.
Із минулого вівторка понад 40 хмельницьких дітей від 8 до 15 років сіли за нові робочі місця, а точніше — студійні місця для технічної творчості. Адже, як стверджує викладач студії Сергій Слободян, “SmartiBots” це не типова школа, де розказали навчальний матеріал і все, сюди дитина має приходити за бажанням, для реалізації власних ідей. У студії не орієнтуються на шкільну програму. Тут діти молодшого шкільного віку, які ще не вивчають фізику, вже навчатимуться роботі з напругою, різними приладами, системами, компʼютерними програмами. Чи буде це дітям надто важко — покаже час, адже студія — своєрідний освітній експеримент.
Що ж зможе виготовити тут дитина? Класи студії заповнені зразковими моделями розумних машинок. Одна з них самотужки курсує окресленим шляхом. Секрет у реакції машинки на чорний колір штучної дороги. Щось подібне зможуть сконструювати й юні винахідники. Загалом робототехніка — це поєднання електроніки, програмування, ЗD дизайну, технічного дизайну та інших суміжних дисциплін.
Випалювання лобзиком — минулий вік. Нині діти навчаться працювати з сучасними, досконалішими приладами. Метою засновників студії є стимулювання дітей до креативного мислення. Хтозна, можливо, у Хмельницькому завдяки студії, зʼявиться нове світило світового технічного прогресу.
Починаючи з іграшкових машинок із різними функціями, в майбутньому вихованці студії зможуть стати провідними інженерами, проєктувати технічні новації. Це великий плюс не лише для міста, а й для всієї України.
Приваблює дітей до студії не лише сам процес створення робота. З порогу захопливе дитяче “Вау!”викликає дизайн. Два великих приміщення, майстерня та клас для засвоєння теоретичного матеріалу, — це стильний, креативний простір.
Із міського бюджету на створення студії виділили майже два мільйони гривень. Півтора мільйона пішло на ремонт. Приміщення утеплене, встановлено потужну вентиляційну систему, закуплено столи, сучасні крісла-мішки тощо. А на півмільйона гривень придбали новітню техніку: широкоекранний телевізор, 3D принтер, днями встановлять лазерний різак. За допомогою нього різатимуть акрил, фанеру, з яких діти моделюватимуть деталі. Також на кожному дитячому робочому місці є персональні комп’ютери, де діти за допомогою спеціальних програм створюватимуть моделі своїх роботів. У теоретичному класі є проєктор для перегляду навчального відеоматеріалу.
“Бачимо великий інтерес до студії, тому цілком можливо, що з наступного року шукатимемо додаткові приміщення. За кошти міського бюджету купуватимемо розхідні матеріали та оновлюватимемо техніку”, — зазначив на відкритті студії міський голова Олександр Симчишин.
Роботи в студійній майстерні безпечні, діти працюватимуть із напругою не більше п’яти вольт. Навчатимуть студійців два педагоги, які пройшли спеціальний навчальний курс.
Усі дитячі вироби зберігатимуться в студії. В майбутньому, за словами викладача Сергія Слободяна, студійці зможуть брати участь у всеукраїнських змаганнях із робототехніки. У світі є навіть світова Олімпіада з робототехніки, але участь у ній поки що мрія.
У студії вихованці займатимуться двічі на тиждень по три години. Навчання тут безкоштовне.
“У Хмельницькому, звісно, є робототехнічні клуби. Але вони більше орієнтуються на використання наборів LEGO. Це більш спрощена система. Відповідно менше можливостей для розвитку. Ми ж працюватимемо з Arduino системами. Це невеличкі плати з власним процесором і памʼяттю, де є кілька десятків контактів, до яких можна підключати різноманітні прилади: лампочки, датчики, словом, усе, що працює від електрики. Діти створюватимуть зразкові моделі та проєктуватимуть власні винаходи. У нас є електронні набори для виготовлення робота, безпечні макетні плати та інше устаткування. В майбутньому студійні навички та знання допоможуть дитині легше опанувати програмування та інженерію”, — каже Сергій Слободян.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *