Кримінал

Їхня пісня вже не нова

Хмельницькі поліцейські спільно з рівненськими колегами затримали шахраїв-гастролерів з непідконтрольних
Україні територій.

Уродженців Луганської області — 34-річного чоловіка та його 42-річну “музу” об’єднував не лише спільний дах над головою, який вони згідно з пропискою в паспорті мали у Сумах, а й асоціальний спосіб життя. Обоє не-одноразово притягувалися до кримінальної відповідальності за крадіжки, розбої і злочини, пов’язані з наркотиками. Вийшовши на волю з в’язниці, парочка змінила злодійську тактику, яка базувалась на старій шахрайській схемі: втертися в довіру жертви і за кілька хвилин пограбувати її. Словом, аферисти телефонували серед ночі людям і співали їм стару махлярську пісню про сина, який потрапив у ДТП і якому вкрай потрібні гроші. Звісно, часто крутії не влучали в десятку, бо в обраної жертви або не було сина, або син спав у цей час у сусідній кімнаті, або вона вже чула про шахраїв, які у такий спосіб видурюють у людей гроші. Та все ж є такі, що одразу ведуться на вудочку ошуканців. 79-річний мешканець Старокостянтинова — один із них. Вночі в його квартирі пролунав телефонний дзвінок. Невідомий чоловік повідомив, що його онук потрапив у ДТП і терміново потребує коштів на лікування. Не давши оговтатись, голос у телефонній слухавці додав, що гроші можна передати знайомою онука, яка ось-ось під’їде на таксі. Наляканий дідусь разом зі своєю дружиною одразу без вагань почали рахувати свої заощадження, щоб урятувати життя онукові. Коли ж на порозі з’явилась незнайома жінка, пенсіонери віддали їй 57 тисяч гривень. І лише згодом, коли зателефонували доньці і дізналися, що онук спить і з ним нічого не трапилось, зрозуміли, що їх ошукали. Одразу зателефонували на лінію “102”.
Співробітники Старокостянтинівського відділу поліції впродовж доби вийшли на слід зловмисників, який вів у сусідню Рівненську область. Там спільно з рівненськими колегами їх і затримали.
Слідство з’ясувало, що шахраї “гастролювали” різними містами виключно на таксі, зупинялися в готелях, які залишали одразу ж після вчинення злочину. Для маскування використовували перуки, окуляри. Під час затримання поліцейські вилучили в кримінального дуету більшу частину викрадених грошей, телефони, які вони використовували у злочинній діяльності, а також предмети маскування. Про підозру в скоєнні злочину за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) ККУ їм уже оголосили. За рішенням суду на час досудового слідства крутії залишатимуться під вартою. Слідчі дії тривають. Поліцейські перевіряють затриманих на причетність до вчинення подібних злочинів на території інших областей.

Фінансові схеми
на 50 мільйонів

На Хмельниччині викрили конвертаційний центр, який чотири роки поспіль виводив у тінь десятки мільйонів гривень.
Чотири роки поспіль через створений конвертаційний центр ділки виводили в тіньовий обіг десятки мільйонів гривень, переводячи кошти в готівку для мінімізації податкових платежів.
Слідство попередньо встановило, що організатор центру самостійно розробляв план спільних злочинних дій, координував всіх співучасників, безпосередньо брав участь у створенні та придбанні суб’єктів підприємницької діяльності, їх державній реєстрації на підставних осіб, відкритті розрахункових рахунків у банківських установах, забезпечував ведення бухгалтерського обліку фіктивних підприємств для прикриття незаконної діяльності з конвертації безготівкових коштів у готівку. Фінансові операції ділки проводили на території Хмельницької та сусідніх областей. За свої послуги від замовників конвертації зловмисники отримували два відсотка від проконвертованої суми. Клієнтів, які бажали незаконно перевести безготівкові кошти у готівку та ухилитися від сплати податків, виявилося більше сотні. Для них було переведено у готівку понад 50 мільйонів гривень. Окрім відмивання грошей шляхом переведення коштів у готівку з банківських рахунків та навпаки, крутії навіть надавали фіктивні податкові кредити до 10 мільйонів гривень. Також до послуг конвертаційного центру входили: формування кредиту з ПДВ, легалізація придбаних матеріальних цінностей та проведення робіт за готівку.
Наразі кримінальна справа, порушена стосовно всіх учасників угруповання, направлена до суду.

Суд відправив сільського
голову під домашній арешт

Посадовець вимагав у бійця АТО 1000 доларів США за прийняття сесією сільської ради позитивного рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації про передачу йому в приватну власність земельної ділянки для ведення садівництва.
Сільський голова вже 28 років очолює сільську раду в одному з сіл Кам’янець-Подільського району. За цей час він так вріс у крісло, що вирішив, що село — його вотчина. Чиновник так увійшов у роль землевласника, що без усякого докору сумління вирішив торгувати землею. Жага до грошей затьмарила йому розум, бо ж навіть задажав, щоб йому за клаптик землі заплатив учасник ООС, якому ця земля передбачена законом. Свої послуги за прийняття сесією сільської ради позитивного рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації про передачу в приватну власність земельної ділянки для ведення садівництва, сільський голова оцінив у 1000 доларів США.
На початку вересня працівники ГУ НП в Хмельницькій області за процесуального керівництва прокуратури затримали чиновника саме під час отримання вказаної суми в гривневому еквіваленті.
За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років, з конфіскацією майна. Посадовця відсторонили від виконання посадових обов’язків на два місяці і заборонили залишати межі домогосподарства у вечірній та нічний часи до 5 листопада.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *