Кримінал

Поліція обіцяє оперативно реагувати на порушення закону про вибори

Правоохоронці вже відкрили понад 20 кримінальних проваджень щодо порушень виборчого законодавства.

З 5 вересня поліція зафіксувала 64 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Про це йшлося днями під час наради голови Нацполіції Ігоря Клименка та голови ВГО “Громадянська мережа ОПОРА” Ольги Айвазовської.
Участь у селекторній нараді взяли керівництво Нацполіції, представники Громадянської мережі ОПОРА в регіонах, керівники територіальних підрозділів поліції в областях.
“Ми зацікавлені, аби вибори відбулися чесно, щоб поліцейські чітко виконували свої функції та не були втягнуті у виборчі перегони на тому чи іншому боці. Однозначно ми поза політикою. Ми виключно на боці закону. Ми відповідаємо, щоби вибори у нашій державі пройшли відкрито та чесно”, — зазначив Ігор Клименко.
З 5 вересня Ситуаційний центр Національної поліції працює в посиленому режимі, збирає та аналізує всю інформацію про можливі порушення під час виборчого процесу, зокрема, щоб суб’єкти чітко дотримувалися порядку проведення агітації. Як показала практика попередніх виборів, саме незаконна агітація складає практично три чверті всіх зафіксованих адмінпорушень”, — зазначив Ігор Клименко.
Заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе повідомив, що ще до офіційного старту виборчого процесу слідчі внесли до ЄРДР відомості про 17 кримінальних правопорушень, з них шість безпосередньо, а 11 опосередковано пов’язаних з порушенням виборчого законодавства.
“Всі ми розуміємо, що буде зростати кількість заяв та повідомлень, отож матимемо більше навантаження”, — звернувся Максим Цуцкірідзе до поліцейських і наголосив, що до розслідування цих злочинів мають залучатися працівники відповідних оперативних підрозділів для встановлення джерел фінансування, безпосередніх виконавців, організаторів та замовників таких злочинів.
“Плюс день голосування та період підрахунку голосів, тобто період виконання завдань у посиленому режимі для наших співробітників може становити 10 та більше діб. Ті області, де чисельність правоохоронців не дозволяє проводити ротацію, будуть підсилені особовим складом закладами вищої освіти МВС та центрального органу управління”, — зазначив голова Нацполіції.
Під час зустрічі Ігор Клименко наголосив, що одним із головних умов збереження прозорості виборів є недопущення підкупу виборців.
“Спроби реалізації “гречки” відбуваються на всіх стадіях виборчого процесу. Звертаю увагу всіх керівників: такі випадки мають жорстко присікатися, а винні особи повинні нести відповідальність. З урахуванням того, що за окремими частинами статті 160 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі до семи років, це дає поліції додаткові інструменти у документуванні протиправних дій”, — акцентував голова Нацполіції.
Голова Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська за-уважила, що у день голосування кожний поліцейський має досконало знати, як діяти в тій чи іншій ситуації на дільниці. Відтак додатково всі поліцейські мають бути забезпечені відповідними інструкціями.
“Ситуативна готовність насправді є важливою для належного оперативного реагування. Переконана, що Національна поліція зацікавлена в максимально чесних та вільних виборах”, — зауважила Ольга Айвазовська.
Невдовзі ОПОРА презентує навчальну платформу — дистанційний онлайн курс для поліцейських, де кожен зможе отримати інформацію, необхідну для якісної роботи в період виборчого процесу.
Також під час селекторної наради було наголошено на важливості обов’язкового дотримання протиепідемічних заходів під час виборчого процесу.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *