Проєкт

Ще один крок уперед

Хмельницький матиме власну геоінформаційну систему.

Два роки тому команда фахівців від міста активно долучалась до реалізації заходів, організованих Державним агентством з питань електронного урядування України в партнерстві з проєктом Фонду “Євразія” “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”/TAPAS, за підтримки USAID i UK AID. Тоді ж працівники ХМКП “Хмельницькінфоцентр” за підтримки КУ “Агенція розвитку Хмельницького” розробили проєкт MyCity, який став фіналістом найбільшого національного конкурсу інноваційних ІТ-проєктів Open Data Challenge. Він об’єднує всі необхідні для громади міста Хмельницького сервіси й послуги на основі відкритих даних у єдину мультиплатформу.
А на початку 2019-го Хмельницький офіційно приєднався до Міжнародної Хартії відкритих даних. Тоді міський голова Олександр Симчишин запевнив хмельничан, що й надалі розвиток відкритих даних залишатиметься одним із пріоритетів роботи міської влади.
Наприкінці року Хмельницький здобув перемогу в рейтингу прозорості міст України. Його не просто визначили кращим серед 50 інших найбільших міст України, але й вказали на найдинамічніший ріст показників.
Запровадження геоінформаційної системи — це ще один крок уперед, адже цей проєкт поєднає різну інформацію, що стосується життєдіяльності міста, на одній зручній платформі.
13 серпня під головуванням заступника міського голови Володимира Гончарука відбулося засідання робочої групи з впровадження геоінформаційної системи у роботу Хмельницької міської ради. В обговоренні також узяли участь експерти проєкту (компанія “Менеджмент Сістемс Інтернешл” (SACCI) та представники компанії “SoftPro”. Остання стала переможцем у тендері зі створення програмного комплексу геоінформаційної системи Хмельницької міської ради.
“Це вже не перший проєкт, який ми реалізуємо з USAID. Маємо позитивний досвід. Півтора року тому було підписано меморандум про спів-працю і от тепер ми приступили до реалізації проєкту, який передбачає придбання обладнання, навчання фахівців, технічне забезпечення протягом року. Проєкт дасть змогу поєднати різну інформацію на одній зручній платформі — від земельних питань до питань управління торгівлі”, — зазначив Володимир Гончарук.
У рамках реалізації проєкту уже підготовлено проєкт Положення про геоінформаційну систему Хмельницької міської ради (ГІС), який буде розглянуто на черговій сесії міської ради.
Станом на сьогодні геоінформаційна система міста містить відомості про об’єкти, розташовані на території міста Хмельницького і потребує заміни програмного комплексу. Ведення баз даних здійснюють ХМКП “Хмельницькінфоцентр”, управління архітектури та містобудування, управління земельних ресурсів та земельної реформи, управління житлово-комунального господарства, управління торгівлі.
“Проєкт спрямований на мінімізацію корупційних ризиків у сфері державного управління. Це унікальний ІТ-продукт, який дозволить, з одного боку, громадянам, бізнесу, отримати доступ до містобудівної документації, інформацію в різних форматах про тимчасові споруди, рекламні конструкції, архітектуру міста, ознайомитися з генеральним планом міста тощо. З іншого боку, зробити діяльність органів міської ради ефективнішою та надавати послуги для громадян і бізнесу в більш зручній формі. Будь-хто з будь-якої точки світу може отримати детальну інформацію про питання, які стосуються земельних та архітектурних напрямків. Ми плануємо презентувати бета-версію системи на початку жовтня, хмельничани зможуть отримати доступ до інформації. Хочемо зробити сервіс зручним та доступним”, — розповів консультант проєкту “SACCI”/USAID Тарас Случик.
Директор “SoftPro™” Андрій Черін презентував присутнім альфа-версію геоінформаційної системи Хмельницької міської ради та розповів про основні напрямки реалізації поставлених завдань.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *