Від слова до діла

Хмельницький у зоні комфорту

Про зони відпочинку писати приємно. Тому що відпочивати люблять усі. І власне тому, що їх щороку стає більше. Ось, наприклад, новий сквер Степана Бандери на перехресті вулиць Зарічанської та Бандери. За рік, що минув після його облаштування, усі настільки звикли до нього, що вже геть забули, а що ж було на його місці.
А й справді, що було? Величезний, погано заасфальтований майданчик, сміттєві баки, автомобілі, які там постійно паркувалися. І не лише легкові, а й вантажні, з яких продавалися кавуни, дині, фрукти та овочі. І це все разом справляло гнітюче враження, викликаючи асоціацію з неохайним базаром у якомусь приморському містечку на півдні країни. У теперішньому сквері й натяку немає на колишню незатишну атмосферу та безлад.
А зона відпочинку біля озера в мікрорайоні Озерна? Насправді, вистраждана роками, адже десятиліттями хмельничани відпочивали на березі цього озера серед купи сміття.
Теперішня міська влада взялася за облаштування зони відпочинку біля озера й ось набережну на Озерній не впізнати. Тут і нині продовжують будувати пішохідні доріжки та облаштовувати зону відпочинку. Мешканці мікрорайону дуже позитивно оцінили зміни та активно займаються фізкультурою та спортом, прогулюються й відпочивають на березі водойми. Відпочивають, але не смітять, прибирають за собою, принаймні, намагаються це робити.
Улюбленим місцем відпочинку для містян був і залишається парк імені Тараса Шевченка. Нині він, оновлений та квітучий, приваблює до себе все більше людей. Особливо з маленькими дітками. Адже реконструйований найбільший у місті дитячий майданчик одразу полюбили малюки.
На початку липня тут почав працювати сучасний ігровий дитячий майданчик. Замість старих гойдалок з’явився справжній ігроленд для маленьких хмельничан. Нові гойдалки, хобітони, канатні ігрові комплекси, каруселі для дітей з обмеженими можливостями… Під час проєктування майданчика велика увага приділялася безпеці дітей. Максимально м’яке штучне покриття, спеціальне гумове покриття на хобітонах, добре захищені гойдалки.
На спорудження нового дитячого майданчика витрачено 3,4 мільйона гривень з міського бюджету.
Окрім того, сквер імені Шевченка вражає різнобарв’ям квітів. І щороку кількість рослин збільшується, висаджуються нові вічнозелені насадження та квіти. У цьому році з бюджету міста заплановано витратити 2,1 мільйона гривень на утримання та поточний ремонт скверу.
Взагалі, місто наше квітує з ранньої весни. Цьогоріч висаджено 225 різновидів різних квітів. На кожному квітнику — свій візерунок, витканий з любов’ю.
Квітують клумби і в парку імені Михайла Чекмана. Щоправда, цьогоріч, у зв’язку з карантином, їх висаджено удвічі менше, ніж торік (13 тисяч саджанців на суму 185 тисяч гривень).
Взагалі, парк імені Чекмана, центральний і найулюбленіший парк нашого міста, приваблює до себе хмельничан цілими родинами. Там, власне, на кожному кроці — особливі місця, створені для відпочинку. Як-от новозбудований місточок через річку Плоску, зоокуточок, який в останні роки змінився до невпізнання. Тут мешкають чимало звірів і птахів у яскравих будиночках. На стадії завершення сучасний ігровий комплекс за міжнародними стандартами. На площі понад 1000 квадратних метрів з’явилися доріжки з бруківки, гумове покриття, канатний комплекс, піратське судно, гойдалки…
Було б несправедливо не згадати й про фонтан, який не працював більше 15 років, а тепер став одним із улюблених місць відпочинку містян.
Чудова, освітлена набережна з вишуканими ліхтарями та лавочками, де ввечері прогулюються закохані. На острові кохання з’явилася нова візитівка міста, яка сповіщає про його вік. Навпроти облаштований пляж з чистим пісочком, новими роздягальнями, фонтанчиками для пиття, дерев’яними зонтиками від сонця, цікавими лавочками для відпочинку.
Зрештою, і по всьому місту так само: влада намагається забезпечити нам максимум комфорту. І, знаєте, ми й справді можемо відпочити у місті по-європейськи.
Навіть нова фотозона, що з’явилася у мікрорайоні Озерна, викликає відчуття затишку й спокою. І це лише початок. У Хмельницькому і далі облаштовуватимуться відпочинкові зони.
Ось і до Дня міста, яке, сподіваємося, святкуватимемо, як і завжди, у вересні, планують відкрити ще одну фотозону — поблизу кінотеатру імені Тараса Шевченка. На ній буде встановлено бетонну стелу з написом “ЩодняХмельницький”. У центрі стели буде отвір у формі серця. А в серці — противандальне дзеркало, в якому при фотографуванні будуть відбиватися частини вулиць Проскурівської та Грушевського, що не потрапили в об’єктив фотоапарата.
Тож відпочинок хмельничан і гостей міста стане ще різноманітнішим. А світлини, зроблені у фотозонах, грітимуть згодом яскравими спогадами.
Літо закінчується. Тому ще більше радіймо кожному сонячному дню, милуймося цвітінням квітів, цінуймо теплі і світлі миті.
І бережімо те, що маємо у нашому місті, де відпочити.
Облаштовані зони відпочинку — це комфортно. Це приємні хвилини нашого швидкоплинного життя, яке, на щастя, складається не лише з роботи.
Тому поки ще є трішки літа, — до сонця, до квітів, до позитивних емоцій! Відпочиваймо, насолоджуймося життям.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *