Місто і влада

Мов нова копійка

Завершено капітальний ремонт амбулаторії сімейної медицини №3
у мікрорайоні Гречани

Тепер тут особливо комфортно працювати медикам, і не менш зручно пацієнтам. Ця амбулаторія — найбільша в місті Хмельницькому та й загалом в області. Її працівники обслуговують майже 30 тисяч мешканців. Відповідно, й площа приміщення, яку займає медичний заклад, становить близько тисячі квадратних метрів. На сьогодні лікарями амбулаторії укладено вже майже 26 тисяч декларацій. Амбулаторія має лабораторію, тому мешканцям мікрорайону не треба добиратися у центр міста до поліклініки, аби здати аналізи. До речі, в лабораторію цьогоріч було придбано нове обладнання — аналізатори крові та сечі, аналізатор рівня цукру в крові, визначник рівня загального холестерину. Мають медики також швидкі тести на визначення гепатиту, СНІД, вагітності. Окрім того, можуть тепер оперативно визначати стан хворого при гострому інфаркті міокарда.
У сімейній амбулаторії (педіатричному відділенні) є навіть дитячий басейн! Він відновив свою роботу в 2016 році. Дитяче крило оформлено яскравими малюнками та панно, які відновили студенти вищого професійного училища №25. Педіатричне відділення, до речі, зазнало особливої реконструкції. Тут повністю оновлено систему опалення, пошпакльовано стіни, замінено двері.
Як зауважила директор КП “Хмельницький центр ПМСД №2” Людмила Головко, ремонт виконано якісно. Найголовніше, що вдалося знищити вологість, грибкові враження стін, які з’явилися після частих затоплень приміщень амбулаторії мешканцями будинку, стіна якого є для них спільною. Натомість є світлі, просторі кабінети, де приємно працювати.
Практично кожен лікар має свій кабінет. Так само, усі лікарі забезпечені комп’ютерами.Нині йде мова про забезпечення комп’ютерною технікою і медсестер.
Вхід до амбулаторії обладнано пандусом, який дає змогу маломобільним групам населення, зокрема, мамам з дитячими візочками та людям на візках безперешкодно потрапляти до амбулаторії. Також у приміщенні є відтепер вбиральня для людей з обмеженими можливостями. Облаштовано кімнату матері та дитини. Загальна вартість ремонтних робіт становить 2,7 мільйона гривень.
Міський голова Олександр Симчишин, оглядаючи оновлену амбулаторію сімейної медицини, сказав: “З минулого року тут почалося серйозне оновлення: зроблено термомодернізацію, що дасть змогу економити бюджетні кошти при оплаті енергоносіїв. Капітально відремонтовано 11 кабінетів сімейних лікарів та педіатрів, приміщення лабораторії, коридор, залу очікування. Амбулаторія має зовсім інший вигляд, ніж півроку тому. Приємно отримувати позитивні відгуки від мешканців мікрорайону Гречани після відвідування амбулаторії”.
Для амбулаторії також закуплено нове обладнання — один дефібрилятор та 19 сумок для лікарів. У сумках — усе необхідне обладнання для первинного огляду: тонометри, пульсоксиметри, глюкометри, фонендоскопи, отофтальмоскопи тощо. Є вісім портативних кардіографів та один електрокардіографічний комплекс “Кардіолаб”.
Одне слово, в оновленій амбулаторії створено всі належні умови для нормальної роботи. Людмила Головко зазначила: “Головне, щоб медики працювали у гідних умовах. І щоб хворі люди, прийшовши на прийом, теж могли очікувати своєї черги комфортно. Хороший настрій тільки сприятиме швидшому одужанню”.
У місті впродовж цього року відкрито й капітально відремонтовано чотири амбулаторії — на Трудовій, Зарічанській, Гречка і Курчатова. Завершуються роботи ще на трьох: на проспекті Миру, вулицях Кам’янецькій і Повстанській.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *