Екологія

Переробка сміття — проблема спільна

Розпочато розробку Регіонального плану поводження з твердими побутовими відходами у Хмельницькій області. Наше місто й область матимуть цей план першими в Україні. Про це йшла мова на брифінгу, який відбувся минулого четверга в офісі проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” за участю міського голови Олександра Симчишина та голови Хмельницької облдержадміністрації Дмитра Габінета.

Регіональний план чітко передбачатиме, де в області будуть розташовані полігони ТПВ і заводи з їхньої переробки. Його розроблятиме компанія світового рівня Seureca Veolia, яка стала переможцем тендера, оголошеного Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) через власний тендерний майданчик.
Варто зазначити, що Seureca Veolia — це глобальна консалтингова інженерна компанія, яка спеціалізується на управлінні ресурсами у галузі води, енергетики та відходів. Компанія працює у понад 65 країнах на п’яти континентах, лише за 2018 рік реалізувала до 300 проєктів.
“Розробка Регіонального плану в такий спосіб, на мою думку, є максимально правильною. Оскільки його робитиме професійна команда фахівців з величезним досвідом. Це гарний приклад співпраці органів влади різних рівнів для вирішення спільних проблем”, — зазначив на брифінгу міський голова Олександр Симчишин.
У свою чергу голова обласної державної адміністрації Дмитро Габінет таку позицію підтримує: “Це спільна справа, яку треба зробити. Адже це не лише будівництво сміттєпереробного заводу на території Хмельницької області. Це ще й широкі можливості для управління відходами в цілому в області, а також розвитку промисловості, адже від цього залежить й отримання оцінки впливу на довкілля для деяких промислових підприємств у майбутньому. Програма дуже важлива для міста Хмельницького й області, які мають бути простором, де людям хочеться жити і звідки не виїжджають”.
Натомість Олександр Симчишин додав: “Це буде робитися без використання бюджетних коштів, тому що це грантові кошти, і це дуже хороша демонстрація якісної співпраці різних органів влади, демонстрація того, що ніхто не тягне на себе ковдру — обласна державна адміністрація чи міська рада. Ми розуміємо, що поводження з твердими побутовими відходами, переробка сміття, його збирання і сортування — це спільна проблема всіх людей, які живуть на одній території. Відтак і проблеми слід вирішувати спільно. Регіональний план, який розроблятиметься у Хмельницькій області, фактично є наслідком того, що 4 січня 2019 року ми підписали меморандум з ЄБРР та уклали кредитну угоду. Головною метою меморандуму, звичайно ж, було будівництво сміттєпереробного заводу в Хмельницькому і реконструкція міського полігону твердих побутових відходів. Але вже тоді ми домовлялися, що це не буде просто точково місто Хмельницький, ми розглядали проблематику ширше, в цілому в регіоні. Як наслідок, сьогодні маємо переможця, який згідно з договором протягом майже дев’яти місяців розроблятиме Регіональний план поводження з твердими побутовими відходами у Хмельницькій області. Впевнений, що це буде якісний, реалістичний план. Далі вже завданням для всіх відповідальних органів місцевого самоврядування буде його втілення в життя. Це нормальна світова практика”.
Олександр Симчишин ще раз наголосив на тому, що готові робити це за грантові кошти, без використання бюджетного ресурсу: “Домовилися з ЄБРР і нашими європейськими партнерами, які разом з ЄБРР працюють, про кредит на будівництво сміттєпереробного комплексу і про грант на реконструкцію сміттєзвалища. Кредитні кошти — це 23,5 мільйона євро, грант — 5 мільйонів євро. У рамках цієї співпраці ЄБРР допоміг нам отримати кошти окремо на підготовку Регіонального плану управління побутовими відходами”.
Проєкт модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у місті Хмельницькому — перший спільний проєкт Європейського банку реконструкції та розвитку і нашого обласного центру. Куруватиме процес розробки Регіонального плану департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації у співпраці з офісом проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”.
Ще у 2017 році Україна ухвалила Національну стратегію поводження з твердими побутовими відходами до 2030 року. Керівник офісу проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук підкреслив: “Це був базовий документ, дійсно дуже важливий. Адже ця стратегія передбачає, що Україна відходить від безсистемного поводження зі сміттям і прагне європейського поводження з відходами.
Після прийняття Національної стратегії прийнято Національний план управління відходами. І відповідно зобов’язано всі області розробити регіональні плани управління відходами до кінця 2020 року.
Для того, щоб сміттєпереробна галузь запрацювала, не вистачає базового закону про відходи. Ми знаємо, що такий законопроєкт буде виноситися на перше читання у Верховну Раду. І сподіваємося, що він буде найближчим часом прийнятий.
Ми розуміли, що проєкт не може бути у Хмельницькому відірваним від світу, від області, від України. Тому спільно напрацювали ідею, щоб допомогти Хмельницькій області розробити Регіональний план за грантові кошти. Це якраз і є інвестиційна платформа сусідства Європейського Союзу, яка й надала грант. Завдяки активній співпраці з ЄБРР нам вдалося до тендерної процедури залучити дуже потужного і фахового консультанта — компанію Seureca Veolia”.
Тетяна Ключко, координатор проєктів у країнах СНД компанії-переможця, запевнила, що в цьому проєкті компанія використає весь свій досвід, знання для створення ефективної системи поводження з відходами. Причому розробка плану буде максимально оптимальною і з точки зору витрат.
За словами Микола Ваврищука, в області будуть створені території максимального охоплення — кластери. Кожен кластер має об’єднати кілька районів з населенням 150-400 тисяч осіб, які б разом утворювали мінімально 100 тисяч тонн відходів на рік. Для кожного кластера буде визначено полігон, куди спрямовуватимуться відходи. Передбачені й перевантажувальні сміттєві станції, якщо відстань до об’єкта обробки або до полігону буде досить великою. У плані вкажуть усе, що має з’явитися в області до 2030 року: розташування сміттєпереробних заводів, полігонів й обов’язково визначено методи фінансування.
Отож через дев’ять місяців область буде з Регіональним планом поводження з твердими побутовими відходами. Це велике досягнення, до якого ми наполегливо прямували.
Нагадаємо, що 4 січня 2019 року було укладено угоду про підготовку кредитного фінансування між Хмельницькою міською радою, ХКП “Спецкомунтранс” та ЄБРР. Саме в ній ішлося про фінансування проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у Хмельницькому, який реалізується у межах програми ЄБРР “Зелені міста”. До програми “Зелені міста” наш обласний центр доєднався у тому ж 2019-му і став четвертим в Україні та 32-м “зеленим” містом у світі.
Тому маємо тримати марку: розумно поводитися з відходами і боротися за чистоту довкілля.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *