Презентації

“Останній лицар гетьмана”

Херсонська письменниця Оксана Зененко 17 липня в Центральній міській бібліотеці запропонувала хмельничанам здійснити мандрівку в епоху козацької України з лицарями-характерниками. Саме цей період авторка описує у новій книзі “Останній лицар гетьмана”, яку презентувала в міській читальні. Разом з героями можна пережити дивовижне кохання і побачити події війни під проводом гетьмана Дорошенка.
Багато років досліджуючи історію України, зокрема епоху Гетьманщини, письменниця Оксана Зененко легко поєднала у книзі художні образи з реальними історичними постатями XVII століття.
“Працюючи над романом, користувалася роботами сучасних істориків-дослідників, відвідала Чигирин, столицю Української козацької держави. Але все ж у романі поєднані дві епохи, дві лінії — минувшина та сьогодення”, — зазначає авторка.
Книга відкриває таємничу завісу минулого й дає безліч відповідей на запитання щодо нашого сьогодення…
Частина подій, описаних у романі, відбуваються у Чигирині, на Замковій горі в бастіоні Дорошенка. Це були 11 років правління Петра Дорошенка. Головною причиною його поразки стала відсутність єдності. Тож Оксана Зененко закликає українців не повторити помилок минулого — єднатися.
“Неймовірні сюжетні лінії роману ведуть читача найславнішими козацькими місцями! Книга надзвичайно актуальна. Вона вчить через зради і руїни берегти національну українську державність. Адже сьогодні, як і 350 років тому, Україна відстоює свою ідентичність”, — зазначила письменниця та модераторка зустрічі Лора Підгірна.
Надрукована книга в березні видавництвом “Український пріоритет”. У Хмельницькому її презентація відбулася в рамках авторського проєкту Лори Підгірної “Літературний туризм”.
Неймовірної лірики зустрічі письменниці й читачів додала українська народна пісня “Чом ти не прийшов” у виконанні талановитих хмельницьких музикантів Ігоря та Оксани Цмурів. Заслужена артистка України також виконала мелодію Мирослава Скорика з кінофільму “Високий перевал”. І саме ця мелодія надихала авторку роману на написання найскладніших сцен.
“Легко бути українцем у Хмельницькому, у Кам’янці-Подільському, але зовсім нелегко бути ним у російськомовному Херсоні. Пані Оксана — неймовірно мужня людина, яка несе українську історію, відстоює українське, творить якісний український продукт”, — зазначила заступниця міського голови Галина Мельник та привітала авторку від міського голови Олександра Симчишина.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *