Ракурс

Зе дача

Президент України Володимир Зеленський продав свій будинок в Іванковичах і переїхав жити на розкішну державну дачу в Конча-Заспі, яку для нього відремонтували за 310 тисяч гривень з державного бюджету.

“Чому наші політики приходять до влади і здійснюють одні й ті ж помилки? Мене б на один тиждень туда відправити, якби можна було, я б їм влаштував! Котеджі-нах… Пільги-нах…Дачі-нах..…, щоб простий вчитель жив як президент, а президент як вчитель”.
Цей уривок монологу Голобородька з кінофільму “Слуга народу” — одна зі сцен, що підкупила виборців, коли вони голосували на президентських виборах за Володимира Зеленського, а, скоріше, не так за нього, як за телевізійний образ кіношного вчителя. Завдяки цьому серіалу Зеленський створив дуже популярний політичний міф про чесного і принципового президента. І цей містичний серіал студія 1+1 крутила під час виборчих перегонів замість реклами Зеленського.
Тоді ж, навесні 2019 року, кандидат у президенти України Володимир Зеленський в інтерв’ю “РБК-Україна” повторив цю сцену, щоправда, з меншими емоціями, без нецензурних слів, але зберігши суть. На запитання журналіста, чи житиме він на державних дачах або резиденціях, коли стане президентом, Зеленський відповів:
“Хлопці, нехай у цих резиденціях живуть дітки якісь. Якісь табори відпочинку. Або люди, яким це дійсно потрібно. Я не бачу в цих резиденціях узагалі жодного сенсу. Як у Європі — нехай усе буде для екскурсій”.
А в інтерв’ю німецькій газеті Bild, опублікованому 18 червня, Зеленський підтвердив, що поділяє цінності свого персонажу з серіалу “Слуга народу” Василя Голобородька, який у фільмі за сюжетом також є українським президентом.
Та невже?
Ну, з кортежами вже все зрозуміло, їздити в супроводі кільканадцяти машин та охоронців куди безпечніше, ніж на велосипеді. Зрозуміло й про Оман або скоріше обман, бо ж Зеленський, який перед виборами засуджував розкіш своїх попередників, жив в Омані в одному з найдорожчих готелів країни, у президентському люксі, який коштує понад 100 тисяч гривень за добу! При цьому наш президент навіть не знає, скільки коштує літр молока в державі, якою керує. Але кавеенщик викрутився, відповівши на це запитання, мовляв, він молока не п’є і взагалі перебуває на державному утриманні. Можливо, він не знає, скільки держава, а точніше ми з вами, платимо за це утримання? Скажемо. На витрати Офісу президента українці зі своєї кишені платять захмарні гроші. Приміром, тільки за червень 2019 року президент Володимир Зеленський разом з працівниками своєї канцелярії витратив 77,8 мільйона гривень! Але апетити нашого Голобородька таки ростуть, а пам’ять тьмяніє. Не так давно президент України Володимир Зеленський забув проінформував Національне агентство з питань запобігання корупції про суттєві зміни в своєму майновому стані (у 2019 році родина глави держави отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн). До речі, Володимир Зеленський обіцяв залишити посаду президента України в разі порушення закону. Але й тут зе-президент викрутився. Забув! А згодом згадав. Так само забув сказати, а можливо, не забув, а думав, що ніхто не дізнається, про ремонт “будинку №29” в елітній державній резиденції у Конча Заспі, який почали робити під Зеленського в березні у розпал пандемії та економічної кризи і на який було витрачено 100 тисяч гривень з державного бюджету, про що свідчать дані з сайту публічних закупівель ProZorro. Можливо, Зеленському стало затісно у величезному родинному маєтку в Іванковичах? Або так само не комфортною стала його квартира в Києві на вулиці Грушевського, поруч з Верховною Радою, вартість якої сягає кількох мільйонів доларів?
Втім, саме в питанні свого житла Зеленський виглядає таки стратегом, адже ремонт у державній резиденції у Конча Заспі для нього почали робити за п’ять місяців до того, як він продав власний будинок, тобто все чітко сплановано. Продав разом із земельною ділянкою за 13 з половиною мільйонів гривень. Кому б ви думали? Ну, в кого є такі гроші? Звісно, в “слуг”, а точніше в дружини слуги — заступника керівника фракції “Слуга народу” в парламенті Юрія Кісєля.
Відтак наш президент, який запевняв, що ніколи не житиме в державних резиденціях, таки передумав і оселився за високим парканом на державній дачі — триповерховому маєтку на понад дві тисячі квадратних метрів та кількома гектарами навкруги. Ось вам і Голобородько!
У будинку чотири спальні, санвузли, оздоблені мармуром, ліфт, сауни, басейн, масажний кабінет. І за всі ці хороми й розкіш будемо платити ми, українці! За часів Ющенка, коли він жив на цій дачі, це було 30 мільйонів гривень на рік. Можна лише уявити, скільки це коштуватиме державному бюджету нині. Тобто все те, що до обрання президентом Зеленський критикував, засуджував і висміював, стало нормою його президентського життя. Не дивно, що вже й на другий термін зазіхнувся.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *