Актуально

Місцеві вибори: виклики та реальність

На сьогодні ЦВК не може розпочати повноцінну підготовку виборчої кампанії. Про це заявив голова ЦВК Олег Діденко.

Вибори до місцевих рад мають відбутися на новій територіальній основі і за новим законом. Працювати над відповідними змінами уряд та Верховна Рада мали б завчасно. Натомість, ухваливши поспіхом 19 грудня 2019 року новий Виборчий кодекс, за яким депутати відмовилися від змішаної виборчої системи, що передбачала “мажоритарку” на парламентських виборах, та погодились на пропорційну з відкритими виборчими списками, партія влади разом із президентом почала активно готуватися до новорічного корпоративу. Ба, вони тоді навіть не приховували, що Кодекс “сирий” і до нього вноситимуть зміни. Це, скоріш за все, означало, що “Слуга народу” намагатиметься переписати правила гри під себе, тримаючи всіх у невіданні, при цьому навіть відверто ображаючи окремі партії, називаючи їх хитрозробленими. Втім щось не зростається, бо ж вибори, як кажуть, на носі, а закону й досі в остаточному варіанті немає. Та й адміністративно-територіальну реформу “слуги” досі ще крамсають. Такий назріваючий колапс зе-влада буде виправдовувати, як і інші колапси, коронавірусом, проте це називається безвідповідальністю, непрофесіоналізмом і, якщо хочете, справжнім нехлюйством.
Красномовним фактом цьому є хоча б те, що Зеленський пішов на карантин і самоізолювався і в такий спосіб втік від проблем, пов’язаних не лише з місцевими виборами. Але скупатися спочатку в басейні одного з найдорожчих готелів Одеси під час так званої робочої поїздки, а потім побувати разом з Єрмаком на пляжі Ланжерон — свята справа. Відео, на якому Зеленський у шортах та окулярах для плавання разом з охоронцями йде до моря, очевидці оприлюднили в YouTube. До речі, номер у готельному комплексі “Немо” площею 80 кв. м метрів, в якому зупинявся президент в Одесі, коштує від 20 тис. грн на добу — майже тисячу доларів, тобто 11 мінімальних пенсій!
Але повертаючись до теми місцевих виборів, варто зазначити, що ситуація, яка складається на сьогодні, а це повна відсутність відповідної інформації, порушує права не лише кандидатів, а й виборців. І це лише один бік медалі.
Інший, який є наслідком зволікань, — це робота ТВК. Адже вони будуть більшими, відповідно матимуть більший обсяг роботи та великі навантаження, з якими раніше тервиборчкоми не зіштовхувалися. Та навіть і для ЦВК, яка має великий секретаріат і штат підготовлених фахівців, це доволі складна справа. Більше того, сьогодні ЦВК не може розпочати повноцінну підготовку виборчої кампанії.
За словами голови Центральної виборчої комісії Олега Діденка, на заваді, крім законодавчого чинника, стоїть і фінансовий.
“Що стосується фінансів, то, наскільки мені відомо, в парламентському комітеті з питань бюджету розглянули законопроєкт, який передбачає повернення коштів на підготовку організації та проведення чергових місцевих виборів. Його рекомендовано для прийняття парламентом у цілому, і ми сподіваємося, що він це зробить 14 числа, й ЦВК отримає можливість перерозподілити для територіальних виборчих комісій два мільярди з гаком, необхідні для нормального забезпечення виборчого процесу”, — зазначив голова ЦВК. Більше того, Олег Діденко вважає, що за таких умов готуватись до виборів неможливо.
“Насправді таких виборів — на новій адміністративно-територіальній основі, з новим Виборчим кодексом та з новою виборчою системою — Україна ще не проводила. І без урахування часового чинника очікується складний виборчий процес в організаційному плані. А коли багато концептуальних питань ще висять у повітрі, то прогнозувати щось узагалі складно. Багато речей, які б могли значно допомогти в організації та проведенні місцевих виборів, ми вже об’єктивно через відсутність фінансів не встигнемо зробити. Передусім — створити регіональні й територіальні представництва ЦВК, а також розгорнути інформаційно-аналітичну систему “Місцеві вибори” на рівень територіальних виборчих комісій”, — зазначив голова ЦВК.
Чутки про те, що місцеві вибори перенесуть на весну 2021-ого, спростовував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, хоча його заяви були неоднозначними. Спочатку він говорив, що уряд готується до проведення місцевих виборів у жовтні і поки підстав для їх скасування немає, потім казав, якщо будуть підстави в Україні для запровадження тотального карантинного обмеження, то, напевно, вибори таки перенесуть.
Та врешті 8 липня у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році”. Про це свідчать дані на сайті парламенту, але сам текст постанови станом на 12 липня не оприлюднений.
Відповідно до Конституції України чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. За законом Верховна Рада України має оголосити місцеві вибори не пізніше, ніж за 90 днів до них, тобто до 25 липня.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *