На календарі

Подвижницьке служіння людям

У третю неділю червня в Україні відзначають День медичного працівника

Сьогодні медична галузь міста разом з усією країною переживає нелегкі часи. У складних умовах медпрацівники виконують професійні завдання, долаючи труднощі, але зберігаючи при цьому ентузіазм і високий професіоналізм.
У нинішніх соціально-економічних умовах у місті успішно функціонує система охорони здоров’я, яка забезпечує надання необхідної медичної допомоги для збереження і порятунку людських життів. Продовжується планомірна робота з реалізації програм реформування охорони здоров’я Хмельницького, розробляються і впроваджуються соціально значимі цільові медичні програми.
Однією зі знакових подій стало відкриття в структурі Хмельницької міської лікарні відділення гемодіалізу. 54 хворі на хронічну ниркову недостатність, життя яких залежить від спеціальної апаратури з очищення крові від токсинів, отримують медпослуги в належних умовах на сучасному рівні.
Не менш важливим стало рішення Хмельницької міської ради про забезпечення на 100% дітей, хворих на цукровий діабет, витратними матеріалами до індивідуальних глюкометрів, інсулінових помп та іншими виробами медичного призначення.
З 2019 року в місті вперше впроваджено в практику забезпечення препаратами амбулаторної хіміотерапії хворих на гормонозалежні онконедуги молочної залози — у жінок та простати — у чоловіків. Також з 2019 року започатковано практику відшкодування вартості обстеження методом МРТ всіх мешканців міста відповідно до медичних показань.
Успішно впроваджуються медикаментозне забезпечення перших трьох днів у відділеннях реанімації з ліжками інтенсивної терапії, програма “ліки на тумбочку”, безоплатне обслуговування у травмпунктах та безкоштовний медикаментозний супровід пологів.
Зроблено перші кроки в розвитку паліативної та хоспісної допомоги. Вперше в структурі КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” створено виїзну бригаду паліативної допомоги. Зателефонувавши 709-109, містяни з обмеженими фізичними можливостями, важкохворі або одинокі пацієнти, які потребують професійного догляду, консультацій або дрібних медичних маніпуляцій, отримують такий вид меддопомоги вдома.
З 2018 року в місті закладено початок реабілітаційної медицини. На базі міської поліклініки №2 створено та успішно працює відділення відновного лікування для амбулаторних хворих. Адже вчасно надана допомога попереджає інвалідність, сприяє максимально можливому відновленню функцій організму.
Ефективно діє практика надання матеріальної адресної допомоги за зверненнями громадян.
У медзакладах суттєво оновлюється матеріально-технічна база: проводяться ремонти, відкриваються нові амбулаторії сімейної медицини, закуповується сучасне обладнання. Фінансову підтримку від міста отримують обласні та відомчі медичні установи, де лікуються хмельничани.
Цьогоріч серйозним викликом для медиків усього світу стала коронавірусна хвороба COVID-19. Зокрема і хмельницькі медики докладають максимум зусиль, аби не допустити в місті масового розповсюдження цієї хвороби. А працівники Хмельницької інфекційної лікарні буквально відвойовують життя кожного такого пацієнта.
Праця в галузі охорони здоров’я вимагає органічного поєднання професійних якостей з високою моральністю. Тільки з такого сплаву народжується подвижницьке служіння людям. Представники медичних колективів, яких ми сьогодні вітаємо, якраз і доводять це своїм прикладом, здобутками та результатами праці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *