Без категорії

Діти мають право!

Міжнародний День захисту дітей засновано у листопаді 1949 року в Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократії федерації жінок. Вперше свято відзначили в 1950 році в 51 країні світу. Організація Об’єднаних Націй підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоровʼя дітей одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності.
Це свято — ще й чергова нагода нагадати дорослим не лише про потребу дитини в їхній любові, а й про обов’язок соціального захисту прав дитини.
Декларацію прав дитини ухвалено у Женеві 20 листопада 1959 року і проголошено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.
Одне з пріоритетних прав — це право на життя. За словами начальника служби у справах дітей міської ради Світлани Дикої, за перше півріччя 2020 року в Хмельницькому офіційно виявлено лише одну дитину, яка зазнала насилля в сімʼї. У випадках непростих сімейних обставин служба у справах дітей робить усе можливе, аби батьки та діти порозумілися й дитина залишилася в сімʼї за умови виправлення помилок. І лише в крайньому випадку батька чи матір позбавляють батьківських прав. За цей рік у місті зафіксовано два таких випадки.
Насилля дитина може зазнати й у навчальному закладі. Великою проблемою сучасних підлітків є булінг. У нашому місті задля його попередження проводяться профілактичні бесіди різних служб зі школярами та педагогами. Зокрема про булінг з учнями міських шкіл спілкуються представники міського центру надання безоплатної вторинної правової допомоги у формі інтерактивних лекцій, тренінгів, спільних переглядів відеороликів з подальшим їх обговоренням, що сприяють усвідомленню того, що в кожного з нас є право любити іншу людину або не любити; поважати її або не поважати. Але ні в кого немає права бити, цькувати, знущатися, ображати — нехай навіть словесно.
“Розповідаємо дітям, як правильно себе захистити, кому інформувати про випадки цькування, які основні ознаки боулінгу, відповідальність за його вчинення, у тому числі й за приховування випадків цькування. Хто та якою мірою несе відповідальність за вчинення булінгу, як діяти батькам, якщо їхня дитина страждає від цькування в школі тощо”, — зазначає заступник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги центру Марʼяна Пестун.
Під час тривалого карантину збільшився ризик вчинення насилля над дітьми вдома. З метою швидкої реакції на такі випадки міський центр надання безоплатної вторинної правової допомоги домовився з правоохоронними органами про право інформувати їх про виявлені випадки насилля в сімʼї.
“Якщо навіть дитина не потерпіла вдома від насилля, але бачить, як знущаються один над одним члени її сімʼї, вона має право зателефонувати за номером 102, адже це впливає на її психічне здоровʼя, вона ризикує також стати жертвою”, — каже фахівець.
Одним із найважливіших прав дітей є право на освіту. На жаль, бувають випадки, коли діти з неблагополучних сімей нехтують своїми правами на освіту й не ходять до школи. Такі випадки відслідковує служба у справах дітей. Як стверджує її начальник Світлана Дика, у Хмельницькому випадки, коли діти не ходять до школи без поважної причини, трапляються рідко. Якщо дитина 10 днів не була в школі без поважної причини, школа чи служба у справах дітей зʼясовують обставини і повертають дитину до уроків.
Кожна дитина має право на майно та житло. Зокрема, дитина наймача або власника житла має право користуватися ним на рівні з дорослим.
“Регулярно проводимо рейди на виявлення у Хмельницькому дітей-безхатьків. На щастя, таке явище у нас рідкісне. Нещодавно знайшли матір румунської національності, яка жила на березі річки з двома дітьми. За місцем проживання жінка зареєстрована в області. З’ясувавши обставини, дітей тимчасово забрали в державний заклад. За умови покращення житлових умов в рідній хаті, де прописана жінка, дітей їй повернуть”, — розповідає Світлана Дика.
Особливу увагу потрібно приділяти дітям, які з різних причин не мають батьківської підтримки. Про них у місті дбає служба у справах дітей.
Нині на її обліку 161 дитина: 46 дітей-сиріт, 76 дітей, позбавлених батьківського піклування, 38 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.
Міжнародний день захисту дітей — це в першу чергу свято. Для дітей організовуються чимало цікавих розваг та заходів. На жаль, карантин обмежив масові зібрання й гуляння, але без сюрпризів дитяче свято не обійшлося. Так, своїми віршами поділитися хмельницькі поетеси Марія Демʼянчук, Наталя Поліщук, Людмила Савчук, Оксана Радушинська, Майя Лисайчук, Ніна Шмурикова-Гаврилюк та інші. Відеочитання поезії для дітей можна переглянути на сайті міської центральної бібліотеки.

Марина Зіновʼєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *