Актуально

Дитячі майданчики — не розкіш

Дитячий сміх, голоси мам, звуки м’ячів і навіть суперечки через те, що хтось довго катається на гойдалці… Згадуючи дитинство, в пам’яті зринають картинки, пов’язані з іграми у дворі, катанням на примітивних гойдалках, ліпленням пасочок у пісочниці. Це місце зустрічі друзів з найближчих будинків і точка відліку всіх дитячих пригод. Та й справді на дитячому майданчику в дворі ми знайомилися з однолітками, набивали перші синці, вчились спритності, старанності, вмінню ділитись іграшками і разом гратися.
Та й для моїх дітей ігровий майданчик залишався улюбленим місцем у дворі, хоча їх важко було назвати дитячими, бо зламані гойдалки, вкриті багаторічними шарами фарби, створювали справжню небезпеку. Відтак багато хто з дітей знаходив для себе інше місце для дозвілля — довгобуди. Часто ігри там закінчувались травмами і навіть трагедіями. Але тодішніх очільників міста це не обходило. Втім навіть десять років тому мало в якому дворі можна було побачити зручний і комфортний майданчик для дітей, хіба що якийсь депутат чи кандидат, щоб нагадати про себе, виділяв гроші з барського плеча і деінде з’являлися нові гірки. Або як варіант у новобудовах, але стороннім дітям туди було зась.
Як приклад — будинок №2 на вул. Перемоги, який відгородився від інших дітлахів триметровим бетонним парканом. До речі, у тому будинку облюбував собі квартиру ексмер Сергій Мельник, який не міг не бачити, що у дворі, через який він їхав на своєму авто, від дитмайданчика залишились лише схилені додолу металеві драбинки, одна заіржавіла гірка, старі перекошені лавочки і клаптик футбольного поля, бо більшу його частину відкремсали будівельники, зводячи той елітний дім.
На щастя, часи змінились і нова влада міста показала, що проблеми дитячих майданчиків треба вирішувати. Відтак у дворах зводять нові, яскраві і зручні дитячі та спортивні майданчики. Навіть деколи заздриш, що твої діти вже виросли, зате є внуки, яких уже й не так важко відірвати від гаджетів, бо таки на дитячому майданчику веселіше і замість старих, зламаних конструкцій для білизни і вибивання килимів з’явились тренажери. Тішить, що будуються майданчики постійно, вже чотири роки поспіль. Відтак у дворах хмельницьких багатоповерхівок у різних мікрорайонах один за одним з’являються нові зони для активного відпочинку дітвори з барвистими гірками, гойдалками, балансирами, пісочницями, спортивними тренажерами.
Черговий новий спортивний майданчик встановлено на вул. Франка, 55. Місцеві діти вже встигли випробовувати нове спортобладнання. А на прибудинковій території двох будинків — №№10/2, 10/3 на вулиці Бандери облаштували дитячий майданчик та невеликий спортивний комплекс з тенісним столом. Ще два нових дитячих майданчики з’явилися поблизу будинку №94/1в, що на проспекті Миру і №65/1 і на вулиці Козацькій.
Наразі підрядники розпочали підготовчі роботи до облаштування дитячого майданчика на вул. Завадського, 38. Найближчим часом планують влаштувати майданчик для діток і на проспекті Миру, 93.
За інформацією відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, впродовж 2020 року заплановано капітально відремонтувати 37 дитячих та спортивних майданчиків, ще 28 — оновити поточним ремонтом. До речі, від початку року облаштовано вже понад десяток майданчиків. Добре, коли теперішня влада міста розуміє, що дитячі та спортивні майданчики — не розкіш, а необхідність.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *