Місто і влада

Всякий двір хазяйським оком держиться

Комфорт мешканців — один із показників розвитку міста. Виміряти цей комфорт можна станом соціальної інфраструктури — житлових будинків, прибудинкових територій та дворів, де всі ми і наші діти проводять значну частину свого часу. А гарний двір — це гарний настрій. Адже коли виходимо з дому і через кілька метрів спотикаємося на нерівному старому асфальті, зіпсований настрій гарантовано.
А ще гарний двір — це зручно, бо є, де відпочити, є лавки, ліхтарі, спортивний майданчик і місце для малечі. Ну, хто ж не хоче жити в такому? І якщо ще чотири роки тому це була мрія мешканців дворів, які десятиріччями не ремонтувалися, то сьогодні комфортні двори і прибудинкові території стали звичним явищем для хмельничан.
Лише торік у місті капітально відремонтували 18 дворів та майже у 60 провели поточний ремонт, витративши на це 20 мільйонів гривень з міського бюджету. Мешканці будинків, де вже ремонти позаду, задоволені, адже і стоянки для автомобілів визначені, і ям, через які раніше після дощу доводилось перескакувати, вже немає, і дитячий візочок везти зручно й безпечно. Є де малечі бавитись, спортивні майданчики відповідають своєму призначенню, та й сміття не дошкуляє — сміттєвих баків у дворах уже немає. Словом, все, як у гарного господаря: є де відпочити і пенсіонерам, і мамам з дітьми, і підліткам.
Не псували б тільки і берегли, бо невігласів, яким кортить щось відкрутити чи поламати, ще в нас вистачає. Хоча свідомість людей вже не та, що колись. Хай би спробував якийсь бешкетник залізти на клумбу чи гойдалку ламати, тут бабусі, які відпочивають на нових лавочках, одразу за руку впіймають. Втім до гарного звикається швидко й ошатний упорядкований двір та прибудинкова територія, нові пішохідні зони, вимощені плиткою, — все це спонукає мешканців будинків підтримувати цей затишок і комфорт.
І вони це роблять. За власною ініціативою озеленюють прилеглі території, висаджують квіти, фарбують паркани. Так і має бути, адже благоустрій — це спільна робота влади і містян.
Але є й незадоволені. Це мешканці, до ремонту дворів яких ще не дійшла черга. Та маємо розуміти, що відремонтувати прибудинкові території всі й одразу — просто не можливо, адже потрібно і дороги ремонтувати, і школи та дитсадки будувати, і парки зі скверами облаштовувати — все, що створює комфорт.
До прикладу, торік на галузь житлово-комунального господарства з міського бюджету було виділено 517,6 млн грн. Капітально відремонтовано 40 тис. кв. доріг та 64700 кв. м суцільним методом, проведено поточний ремонт майже ста вулиць та прокладено 2400 тис. кв. м тротуарів. А скільки зон відпочинку та скверів нових з’явилось у місті! До речі, все це робиться й цього року, попри коронавірус та карантин. Зокрема, ремонтуються ті ж двори. За словами міського голови Олександра Симчишина, цього року заплановано поточно відремонтувати понад 140 дворів. Тільки за весняний період завершено роботи в 14. Ще на шести об’єктах тривають роботи. Трохи менше 20 дворів цього року буде відремонтовано капітально. Вже завершено роботи на Львівському шосе, 14, вулиці Тернопільській, 34/5.Тривають роботи на вулицях Курчатова, 1д, Завадського, 64/2, Курчатова, 92/1. Так що Хмельницький — найкращий, щодня новий, щодня комфортніший, бо ж маємо в місті гарного господаря.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *