Світ захоплень

Гайда за місто!

За кілька днів червень — перший місяць літа. Виснажені сидінням удома протягом карантину, всі хочуть відпочити на природі. І навіщо далеко їхати, якщо можна організувати піші, велосипедні або автомобільні мандрівки містом чи областю? Це потрібно і для нашого загального розвитку, бо, здається, ми краще знаємо міжнародні туристичні місця, ніж рідні околиці. А подивитися в нас є на що.
За даними синоптиків, середня температура повітря на Хмельниччині в червні буде +23˚С. У спекотні дні так манять прохолодні водойми. Як зазначив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, попри епідемію коронавірусу, цьогорічний пляжний сезон відкриють біля морів і річок, оскільки сонячне світло, як і морська сіль, можуть вбити збудника коронавірусу. Це підтвердили й українські епідеміологи.
Щодо прісних водойм, збудник має можливість виживати, але в річках з проточною водою інфікуватися досить складно. Тому наш Південний Буг цілком підходить для купання. За словами начальника міського управління житлово-комунального господарства Василя Новачка, пляжний сезон у Хмельницькому розпочнеться традиційно 1 червня. Для цього відремонтовано пляжні парасолі, перевірено стан води, крани з питною водою тощо. За порядком на пляжі наглядатиме міський патруль. Нагадаємо лише, що людський організм готовий до бадьорої купелі при температурі води +17-22˚С. Найкраща температура для купання 22-24˚С вище нуля. А от у дуже спекотні дні фахівці радять утриматися від купання, адже у воді, нагрітій до +27˚С, можуть розвиватися хворобо-творні мікроорганізми. В такі дні на воді можна покататися на водному транспорті, якого в нашому місті достатньо.
Через епідемію коронавірусу потрібно пам’ятати й правила безпеки відвідування пляжів. Так, від походів на пляж мають утриматися люди з групи ризику, ті, кому за 60 років, хто має хронічні захворювання. Решті під час походу на пляж потрібно дотримуватися дистанції — не менше двох метрів, правил особистої гігієни, і, хоч як це буде важко зробити на спекотному пляжі, при потребі одягати маску на обличчя.
Якщо не покупатися, то подихати повітрям біля води — вже велика оздоровча процедура для організму. Хітом цьогорічного туристичного сезону на Хмельниччині мають стати бірюзові лагуни озер на кар’єрах села Зубрівці Кам’янець-Подільського району. Їх ще називають камʼянецькими Мальдівами. Особливістю цієї туристичної локації є незвичайний колір води. На світлинах виглядає, наче зроблений за допомогою фотошопу.
А ще туристична принада неймовірної краси — водоспад Бурбун на Дунаєвеччині.
Звісно, чудове місце для відпочинку — річка Дністер. Тут і вода проточна, і берегом можна надибати дуже багато історичних та туристичних місцин. Як-от славнозвісне село Бакота на території національного природного парку “Подільські Товтри”. Тут, на Білій горі, знаходиться найдавніший печерний монастир подільської землі XII-XIII століть. Але, як зазначив експерт із розвитку територій Сергій Толстіхін, нині розроблено мапу “Легенди Пониззя”, яка вкаже туристам на безліч інших цікавих локації навколо Бакоти. Наприклад, партизанські печери чи травʼярня — місце, де можна посмакувати чаєм із місцевого різнотрав’я, або село Чабанівка, де розводять овець і можна скуштувати й придбати смачного овечого сиру. Крім того, Бакота — місце парапланеристів. Ширяти над схилами Дністра — мрія багатьох відпочивальників.
Кому дністерські води далекувато, можуть зупинитися в селі Головчинці Летичівського району, зовсім недалеко від Хмельницького. Тут облаштований чудовий цивілізований відпочинок на озері, яке виникло на місці колишніх кар’єрів. А ще в Головчинцях можна оглянути Свято-Преображенський жіночий монастир.
А вже за кілька хвилин їзди від Головчинець, тай від самого Хмельницького, чекає гостей перлина Хмельниччини — Меджибізька фортеця, розташована на території державного історико-культурного заповідника “Межибіж”. Для відвідувачів фортеця відкрита ще з 12 травня.
“До чергового туристичного сезону ми гарно підготувалися: на верхівці фортечної вежі зʼявився дах. Під час дослідницьких робіт на території фортеці знайшли чимало артефактів, як-от стародавні дерев’яні колоди. Музей фортеці поповнився новими знахідками не лише з території заповідника, а й переданими мешканцями села Меджибіж”, — розповів директор заповідника Олег Погорілець. А туристичний експерт Сергій Толстіхін додає, що на території Меджибожа існує 40 цікавих туристичних локацій. Про них можна дізнатися зі спеціально розробленої карти. Наприклад, тут є цікаві місця єврейської общини, а незабаром планує відкритися навіть “Байк-хаус” для тих, хто любить мчати на залізних конях.
Розроблена експертами туристична карта ще одного цікавого туристичного пункту Хмельниччини — селища міського типу Сатанів, що на Городоччині. Найперше, тут зачаровує природа, особливо ландшафтний парк понад річкою Збруч “Cатанівська перлина” . У цій місцині чимало памʼяток історії: синагога XV століття, Сатанівський замок XIV-XVI століття, єврейський цвинтар, Свято-троїцький монастир тощо.
За словами Сергія Толстіхіна, спільно з сатанівською громадою розроблено велосипедний та піший квести. Це своєрідна альтернатива екскурсіям. Проходячи квести, їх учасники розгадують загадки історичних пам’яток Сатанова. А по завершенню отримують “Диплом хранителя Сатанова”.
Звісно, коронує туризм Хмельниччини Кам’янець-Подільська фортеця XIV століття, яка належить до “Cеми чудес України”. І хоч це вже розкручений бренд світового масштабу, не всі хмельничани там бували, а якщо бували, то славне древнє місто завжди знайде, чим здивувати. Від сили-силенної історичних памʼяток — до сучасних екстремальних розваг, як-от стрибок із камʼянецького мосту та політ на повітряній кулі.
Не прогадають туристи, які гайнуть у Старокостянтинів. Тут теж чимало цікавих історичних пам’яток — замок князів Острозьких, комплекс домініканського костелу з баштою, костел святого Івана Хрестителя, стародавній млин тощо. А неподалік Старокостянтинова — Самчиківський маєток-садиба XVIII століття.
Крім сонячних днів, синоптики прогнозують на перший місяць літа й часті дощі. На щастя, на Хмельниччині є туристам і де від негоди сховатися. Можна навіть узяти приклад із кажанів і залізти в печеру. Розгадувати неосяжні лабіринти геологічної памʼятки природи загальнодержавного значення — печери Атлантида, що неподалік села Завалля Камʼянець-Подільського району, можна хоч цілий день. Маршрут печерою вразить вітчайдушних романтиків. Тут опинитеся в повній темряві, вузьких ущелинах, розгляните цікаві геологічні породи.
…А ще є Свято-Покровська церква в Сутківцях, що на Ярмолинеччині, 1476 року, руїни замку Зіньковецьких та костел святої Трійці 1450 року, що в селі Зіньків на Віньковеччині, й багато-багато інших цікавих для туристів місцин. Загалом, каже Сергій Толстіхін, на Хмельниччині є понад три тисячі пам’яток культурно-історичної спадщини. Вважає, давно час подумати про їхнє розкручення. При цьому туризм має приносити доходи місцевим громадам, а тому розробляються цікаві туристичні маршрути, мапи, які включають навіть локації місцевих підприємців.
Хмельниччину можна й на велосипеді об’їхати, такі мандрівки давно популярні в європейських країнах. Є в нас і незвідані Товтри для гірських велосипедів, і цивілізовані траси для звичайних двоколісних.
А тим, хто віддає перевагу урбанізованому відпочинку, і в самому Хмельницькому влітку буде що розглядати. Хто побував у всіх музеях міста? Точно не всі! Цікаву екскурсію Хмельницьким вам залюбки проведуть наукові співробітники музею історії нашого міста. Вистачить розваг і в міських парках, а велосипедисти можуть вдосталь накататися новою велодоріжкою, яка пролягла майже через усе місто.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *