Офіційно

Нотатки з сесійної зали

Це вже друге засідання позачергової сесії міськ-ради в умовах карантину. Депутати працювали чітко й оперативно, як власне й впродовж останніх чотирьох років.
Головне питання порядку денного стосувалося внесення змін до міського бюджету. До речі, вже вдруге за останній місяць депутати вносять зміни до головного міського кошторису на 2020 рік. І пов’язані вони з заходами на стримування поширення коронавірусу і боротьбу з ним.
Цього разу майже на три мільйони зменшені видатки на утримання виконкому і структурних підрозділів міської ради, крім того, ще два мільйони гривень піде з резервного фонду.
Нині міська інфекційна лікарня фактично залишилася за бортом державних надходжень. Саме тому міськрада виділяє медперсоналу цього закладу муніципальну надбавку. Окрім цього, кошти спрямували й на придбання чергового медобладнання, на ремонт станції швидкої допомоги, на купівлю спецхолодильника для лабораторного центру, додаткові кисневі установки і кисневі концентратори. На це все піде майже 990 тисяч гривень.
“За останні чотири роки майже 900 мільйонів гривень виділили з міського бюджету на медицину. Якщо пропорція в 2015 році була в межах 75 відсотків державних вливань і 25 з бюджету міста, а це 61 мільйон гривень, то в 2018-ому з міського бюджету на медицину було спрямовано вже 380 мільйонів. Це більше, ніж у шість разів, і пропорція у 2018-ому вже не 75 на 25 відсотків, а 40 на 60, — коментує Олександр Симчишин. — Ми дійсно вливали в медицину дуже багато, але й цього було недостатньо, тому що треба ще набагато більше. І в цьому році так само, наскільки можемо, медицину забезпечуємо. Інакше ніяк, бо дуже важливо побороти цю небезпечну хворобу і тільки так ми можемо повернутися до нормального життя”.
На сесії депутати ухвалили програму підтримки комунальних медичних установ — міської лікарні, дитячої лікарні, перинатального центру та стоматологічної поліклініки. Це дасть можливість фінансувати видатки, які не фінансує Національна служба здоров’я України. “Деякі видатки є життєво необхідними. Наприклад, дитяча стоматологія. На жаль, у пакет послуг, який фінансує НСЗУ, не включені ні дитяча стоматологія, ні зубопротезування для учасників російсько-української війни. Ці послуги ми беремо на себе. Й інші речі, які не фінансуватиме НСЗУ, ми змушені перекривати коштами з міського бюджету, бо це підтримка здоров’я хмельничан”, — зазначив міський голова.
Окрім медицини, депутати підтримали й комунальні підприємства, звільнивши їх від податку на прибуток. Під час карантину вони несуть великі збитки. Адже платоспроможність містян за останні два місяці впала, відтак розраховуватись за отримані комунальні послуги людям важко. Хоча в березні лунали заяви урядовців, які розглядали можливість звільнення людей від плати за комунальні послуги, так, як це зробили інші країни. Але, як завжди, уряд гучно заявив і… нічого не зробив.
“Хмельничани сьогодні отримують усі послуги вчасно і якісно. Більше того, ми вже почали підготовку до наступного опалювального сезону і реконструкцію окремих котелень. Тому що в грудні, як ми це робимо завжди, плануючи базовий бюджет, передбачили фінансування на ці комунальні підприємства як фінансову допомогу — 34 мільйони гривень. Фактично вони зараз живуть за рахунок наших дотацій. Принагідно хочу подякувати хмельничанам, які регулярно платять за отримані комунальні послуги”.
За словами Олександра Симчишина, на другу половину травня готують зміни до бюджету, щоб зменшити саме дохідну частину. Адже лише за квітень бюджет міста недоотримав 40 мільйонів гривень. Якщо до цієї суми додати ще й кошти, які непрогнозовано витрачаються на медицину, то це приблизно понад 70 мільйонів гривень. За прогнозами міського голови, в травні ситуація буде не набагато кращою, відповідно зменшаться і видатки. Економія, на жаль, стосуватиметься й капітальних видатків.
За словами міського голови, місто змушене багато чого оптимізовувати, зменшувати для того, щоб можна було жити в місяць в місяць, тому, що можуть виникнути проблеми і з виплатами зарплат. Так, наприклад, працівники апарату міськради на 29 квітня ще її не отримали.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *