Запитання “Проскурова”

Залишитися вдома зараз – означає врятувати комусь життя завтра

Паралельно із закликами міської влади  та лікарів залишатися вдома і не наражати на небезпеку себе й інших можна бачити тих, хто карантину не дотримується. Такі люди сприймають карантин не як запобіжні заходи та єдину правильну реакцію на небезпеку поширення вірусу, а як можливість влаштувати пікнік або побачитися із друзями, які зараз теж не працюють.

Так, ходити на пікніки хочеться всім, особливо у теплу весняну погоду, але карантин-це не відпустка. Це можливість врятувати себе і свою родину від страшної хвороби.

   З запитанням як передається коронавірус  ми звернулися до начальника управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Бориса Ткача.

-Коронавірус  передається повітряно-крапельним шляхом: частки рідини зараженої людини при кашлі або чханні потрапляють до повітря, а інші люди можуть їх вдихнути. Вірусні часточки залишаються на поверхнях – ручках дверей, кнопках ліфту, перилах, товарах у магазині тощо, – тож через них також  можна заразитися, якщо торкнутися обличчя немитими руками. Тому прохання до усіх хмельничан за можливості уникати людних місць та відмовитися від частого перебування у замкнених просторах (наприклад, магазинах).

Лише  самоізоляція  протистоїть поширенню вірусу.

До прикладу, зараз в Італії прогнозують спад епідемії. Це стало можливим саме завдяки жорстким карантинним заходам у країні і тому, що населення почало їх дотримуватися.

Пам’ятайте: не варто думати, що розповсюдження вірусу нас не стосується. Так, від нього частіше потерпають літні люди або ті, хто має хронічні захворювання, але є вже факти, коли від коронавірусу в Україні померли зовсім молоді люди, які навіть не мали побічних хвороб. Тому ризики є завжди. І, навіть якщо ви легко перенесете хворобу, то люди, яких ви випадково заразили, можуть потерпати від ускладнень.

Вірогідність заразитися і стати носієм значно нижча, якщо ви уникаєте громадських місць та дотримуєтеся правил безпеки. І, звісно, при перших ознаках хвороби самоізолюйтеся та негайно телефонуйте сімейному лікарю або на гарячу лінію МОЗ.

Залишитися вдома зараз – означає врятувати комусь життя завтра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *