Місто і влада

Доки уряд обіцяє, міська влада працює

Нині в Хмельницькому існує проблема з фінансуванням медичних закладів вторинної ланки. Про це під час брифінгу 15 квітня повідомив міський голова Олександр Симчишин.

Так, станом на 12.00 15 квітня фінансування від Нацслужби здоров’я України (НСЗУ) отримали тільки міська дитяча лікарня — 6 мільйонів 150 тисяч 960 гривень і міський лікувально-діагностичний центр — 3 мільйони 136 тисяч 890 гривень. Міська лікарня, перинатальний центр і навіть інфекційна лікарня станом на ранок 15 квітня державних коштів не отримали. Внаслідок цього медпрацівники цих закладів не отримали авансу. Для з’ясування проблеми міська рада, особисто міський голова Олександр Симчишин щодня зв’язуються з НСЗУ.
“Незважаючи на реальні обставини, нас інформують, що жодних проблем немає, договори з усіма закладами підписано, суми фінансування визначено. Але живих коштів станом на ранок 15 квітня так і не надійшло. Обіцяють, що це станеться найближчими днями”, — зазначає міський голова Олександр Симчишин.
Не вистачає державних коштів і на зарплату медиків, необхідні закупівлі для лікарень, особливо для інфекційної.
“На селекторних нарадах з Кабміном міські ради запитують, як фінансуватиметься доплата медикам. Адже всі чули заяви Міністерства охорони здоров’я, прем’єра про те, що медикам, які лікують пацієнтів з COVID-19, платитимуть потрійний оклад. Облдержадміністрації отримали листи з проханням переглянути місцевий бюджет і забезпечити оплату. Відповідно адміністрація може переглянути лише обласний бюджет. Як діяти місцевим радам — ніяких вказівок не було”, — додає Олександр Сергійович.
Щоб вирішити проблему, ухвалене рішення міської ради щодо змін міського бюджету стосовно доплат медпрацівникам, які лікують хворих на COVID-19. Зокрема, понад двом десяткам міських мобільних медичних бригад за квітень доплачуватимуть 5000 гривень. В інфекційній лікарні протягом квітня-травня доплачуватимуть 4 тисячі гривень молодшому медичному персоналу, 7 тисяч гривень — середньому медичному персоналу та 10 тисяч гривень — лікарям. За березень інфекційній лікарні з міського бюджету виділено 620 тисяч гривень для премій.
Крім того, за кошти міської казни продовжується закупівля засобів індивідуального захисту. Станом на 15 квітня місто забезпечене 98 тисячами 169 масками, 7 тисячами 984 респіраторами, 226 тисячами пар рукавичок, 3628 комбінезонами, 1042 багаторазовими костюмами, 2729 медичними халатами, 3500 захисними стерильними халатами, 318 парами захисного взуття, до 30 тисяч спецбахілами, 2373 засобами захисту для очей та обличчя (окуляри, захисні щитки), 12 тисячами 200 шапочками, 4300 літрами засобів дезінфекції, 583 кілограмами деззасобів та 50 тисячами пігулок для дезінфекції. Допомагають забезпечувати місто необхідними речами для захисту від інфекції й благодійники. Меценатські надходження також обліковуються.
Як повідомив міський голова, з державного запасу засоби захисту отримали тільки інфекційна лікарня й частково міський перинатальний центр. Міська дитяча лікарня отримала лише 44 тисячі медичних масок, термін придатності яких закінчився ще в 2015 році, проте є акт, що їх можна використовувати цьогоріч, та 200 респіраторів. Решту медичних закладів місто забезпечує необхідним власними силами.
“Щодо експрес-тестів на COVID-19, то станом на 22 квітня зробили вже 1378 експрес-тестів! Зокрема, обстежили 227 продавців, 22 священиків, 40 кондукторів, усіх хворих з пневмоніями, решта — медичні працівники і лікарі. З усіх тестів 1172 показали негативний результат, 48 — сумнівно-позитивний результат. Ці випадки подані на обстеження ПЛР-методом. 40 із них показали негативний результат, щодо 8 — результати очікуються.
Окремо 136 експрес-тестів використала інфекційна лікарня. Дев’ять результатів були сумнівно-позитивними і позитивними, три з цих випадків обстеження ПЛР-методом підтвердили захворювання.
Методом ПЛР зроблено 949 обстежень в області і 301 — у Хмельницькому. 74 обстеження ПЛР-методом — для працівників інфекційної лікарні. Від 22 квітня почали тестувати працівників швидкої медичної допомоги.
Плануємо і надалі купувати експрес-тести і робити все, щоб виявляти й ізолювати носіїв вірусу якомога раніше. Наразі такий шлях є ефективним. Експрес-тести не лікують і не рятують, вони допомагають виявляти носіїв і уникати подальшого поширення вірусу”, — зазначив Олександр Симчишин.
За словами міського голови, було б добре протестувати всіх мешканців міста, але достатньої кількості тестів для цього немає. “Чим більше тестів матимемо, тим ширшатиме коло тих, кого будемо тестувати. Розумію хвилювання людей, які працюють у магазинах, аптеках, банках тощо”, — зазначив міський голова.
Станом на 16 квітня медичним закладам міста міськрада передала ще 300 експрес-тестів на COVID-19.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *