Місто і влада

Розумні дошки вже у всіх школах Хмельницького

Хоч і в п’ятницю 13-го, однак подія була приємною: міський голова Олександр Симчишин презентував смартборд у Хмельницькій ЗОШ №21. Це інтерактивна дошка з вбудованим проєктором, яка дозволяє педагогам викладати, а учням вивчати у 3D форматі історію, географію, фізику, астрономію, біологію, мистецтво й інші предмети, крім письмових. Сучасне програмне обладнання дошки дає змогу проводити шкільні уроки за допомогою ілюстраційних, анімаційних і творчих презентаційних методів.
Як сказав учитель фізики та інформатики школи Сергій Муравський, принцип дії смартборда дуже простий, схожий до інтерактивних дощок. Єдине, що тут уже вбудовані комп’ютер, телевізор, проєктор. Тобто він працює автономно і відповідно ресурс його роботи набагато довший. Педагоги школи надзвичайно раді і вдячні міській владі за те, що вже й у них з’явилася така сучасна дошка. Так, директорка ЗОШ №21 Наталя Івасішина стверджує, що інтерактивна дошка їхньому закладу була конче необхідна, адже сучасні діти потребують новітніх методів навчання. І смарт-технології школярам цікавіші, ніж учитель з крейдою біля дошки. З їх допомогою можна легко мотивувати дітей до навчання.
Починаючи з 2017 року, у рамках реалізації концепції Нової української школи усі перші класи були обладнані мультимедійними дошками. Вони теж ефективні у навчальному процесі. Нинішні діти — візуали, зазначила директорка. Вони вимагають декілька разів побачити, і лише потім кілька разів почути: “У нас вчаться 992 дитини, тому дошку доведеться якось ділити. Поки що встановили смартборд для учнів старшої школи, отожтому що йде підготовка до ЗНО. Але він мобільний, отож ми замовили ще стійки на коліщатках, щоб переміщати його з однієї аудиторії в іншу. Будемо сподіватися, що це перша, але не остання дошка в нашому навчальному закладі”.
Марія Пасічник, учителька початкових класів, каже, що цю дошку можна також ефективно використовувати і в початкових класах. На уроці природознавства, наприклад, якраз вивчають материки. Можна здійснювати подорожі країнами світу, вивчати природу, тваринний і рослинний світ. І ніяка фотографія не зможе змагатися з об’ємним зображенням.
Міський голова Олександр Симчишин задоволений тим, що вже всі 35 шкіл нашого міста мають смартборди: “Ще минулого року ми почали купувати смарборди. Спочатку як пілот узяли десять штук — для десяти шкіл. Попрацювали, побачили, що наше рішення абсолютно правильне. Вчителі задоволені, діти задоволені. Це дійсно по-сучасному, це технологічно. Тепер у кожній хмельницькій школі є смартборд. Ми інвестуємо в освіту і далі будемо це робити. Бо сучасна освіта — це технології. І не можна, відстаючи технологічно, давати якісну освіту. Головний капітал у сучасній освіті — знання. Наше з вами завдання — виховати в маленькому українцеві бажання вчитися й сформувати усвідомлення, що навчатися — модно, знати — круто, а потім так само працювати — модно й круто. Отже, 10 смартбордів придбано торік, 25 — уже в цьому році. В кожному навчальному закладі вони встановлені, налагоджені, проведено інструктаж з учителями, які ними користуватимуться. Міському бюджету всі смартборди обійшлись у понад три мільйони гривень. Вартість одного — 90 тисяч. Але ми свідомо пішли на цей крок. Дітки, користуючись сучасними технологіями, набагато краще вчаться через власну мотивацію. Окрім того, смартборд — це великий помічник для вчителя. Бо педагог реально має набагато більше засобів для викладання предмета, ніж мав до того. Цілком можливо, що на 2021 рік уже розглядатимемо можливість придбання смартбордів ще по одному для навчальних закладів. Бо в ідеалі їх на школу має бути п’ять-шість штук, тоді вони працюватимуть максимально ефективно”.
Мабуть, залишається лише позаздрити нинішнім школярам, які мають можливість вчитися за допомогою сучасних технологій. І побажати вчителям отримувати зі своїми “великими помічниками” у навчальному процесі максимальний результат.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *