Соціум

Боротьба з “тіньовою” зайнятістю і зарплатами “в конвертах” триває

На дотримання законодавства про працю роботодавцями Хмельницького управління праці та соціального захисту населення міської ради вживає всіх можливих заходів у межах наданих повноважень.
Так, протягом 2019-2020 років інспектори праці відвідували суб’єкти господарювання за місцем здійснення їхньої діяльності з метою інформування роботодавців та працівників про законодавство про працю, моніторили стан його дотримання, у тому числі щодо оформлення трудових відносин.
Протягом минулого року здійснено 4650 відвідувань роботодавців, що майже втричі більше, ніж у 2018-ому (в середньому здійснювалось до 20 відвідувань протягом одного робочого дня).
Відвідування проводились і на підставі рішень виконавчого комітету, зокрема в швейних цехах та інших виробничих приміщеннях о сьомій-дев’ятій ранку.
Протягом січня-лютого цього року здійснено 671 відвідування суб’єктів господарювання, з них 178 — на ринках міста. У ході цих заходів 1252 особи повідомили, що не перебувають в офіційних трудових відносинах (або нібито перебувають на випробувальному терміні чи на стажуванні), або взагалі не впевнені в тому, що роботодавець їх оформив.
Матеріали за наслідками відві-дувань направляються до ГУ ДПС у Хмельницькій області та управління Держпраці у Хмельницькій області для вжиття заходів.
З метою підвищення середнього рівня заробітної плати у місті управління праці постійно проводить моніторинг, зокрема щомісячний моніторинг рівня середньої заробітної плати у суб’єктів господарювання міста за даними ГУ ДПС у Хмельницькій області відповідно до звітності з ЄСВ; щомісячна звірка інформації про вільні вакансії та пропоновану заробітну плату від роботодавців згідно з поданими заявами до центру зайнятості та інформації щодо податкової звітності; моніторинг оголошень (вакансії та пропонована заробітна плата), що розміщуються роботодавцями на Інтернет-сайтах.За результатами цих моніторингів роботодавці запрошувались на наради за участю членів робочої групи зі сприяння легалізації “тіньової” зайнятості та “тіньової” заробітної плати. Так, протягом 2019 року проведено 49 засідань, зокрема три виїзних (ТОВ “Взутекс”, ТДВ “Хмельницький завод будівельних матеріалів”, ринок “Ранковий”). На засідання запрошувались 2569 роботодавців, заслухано 1022 з них. Протягом січня-лютого 2020 року проведено п’ять засідань, на які запрошувались 270 роботодавців.
Як під час відвідувань, так і в ході засідань роботодавцям наголошується на відповідальності за порушення трудового законодавства, зокрема на тому, що за одного не-оформленого працівника та за виплату заробітної плати “в конверті” роботодавця можуть оштрафувати на майже 142 тисячі гривень. Розмір штрафу в рази більший, ніж сума податків, які необхідно сплатити протягом року за цього ж працівника.
Також увага роботодавців звертається на те, що інспектор праці під час проведення інспекційних відвідувань за наявності підстав, визначених відповідною постановою Кабінету міністрів України, має право безперешкодно, без попереднього повідомлення о будь-якій годині доби проходити до будь-яких приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця, ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, а також фіксувати проведення інспекційного відвідування засобами аудіо-, фото- та відеотехніки.
З метою аналізу ефективності відвідувань (реагування роботодавців на зазначені вище відвідування), на наради також запрошуються роботодавці, у яких виявлені не-оформлені працівники.
Роботодавці готові до діалогу та прислухаються до рекомендацій робочої групи. Як свідчить інформація, отримана від головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, про кількість поданих повідомлень про прийом на роботу, відвідування дають позитивний результат.
Для прикладу, роботодавці, яких відвідано протягом четвертого кварталу 2019 року, оформили 229 працівників. Ще 15 людей з числа неоформлених зареєструвалися як приватні підприємці. Загалом за рік завдяки заходам, проведеним робочою групою, легалізовано до 1000 людей. Протягом поточного періоду 2020 року легалізовано вже 126 працівників.
Загалом як результат заходів, які вживались у м. Хмельницькому протягом 2019 року, згідно з інформацією ГУ ДПС у Хмельницькій області встановлено, що в грудні порівняно з січнем 2019 року спостерігалася позитивна динаміка, а саме: кількість роботодавців збільшилась на 176 або 2,6% (з 6683 до 6859); кількість застрахованих осіб збільшилась на 735 осіб (з 90759 до 91494) або на 1%; загальний фонд оплати праці по місту збільшився на 201,3 млн грн або на +36,3% (з 554,9 млн грн до 756,2 млн грн).
Середньомісячна заробітна плата минулого року складала 8264,7 гривні — збільшилася порівняно з січнем на 2150,3 гривні або на 35,2% (в січні минулого року — 6114,4 грн). Слід відзначити, що гарантований державою мінімальний розмір заробітної плати протягом року був незмінним — 4173 гривні.
Позитивна динаміка в місті спостерігається і щодо створення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Так, станом на 1 січня цього року кількість юридичних осіб у Хмельницькому склала 12360 і збільшилася на 447 (з 11913 до 12360). Кількість фізичних осіб-підприємців збільшилася на 302 (з 22281 до 22583).
Станом на 1 лютого кількість юридичних осіб у м. Хмельницькому складає 12405 і збільшилася порівняно з січнем на 45 осіб. Кількість фізичних осіб-підприємців становить 22626, збільшилася порівняно з початком року на 43 особи.
До речі, загальна сума податку з доходів фізичних осіб, яка надійшла до бюджету м. Хмельницького у 2019 році, становила 1 млрд 114,5 млн грн — збільшилася порівняно з 2018 роком на 193,0 млн грн або на 21%. Загальна сума сплаченого суб’єктами господарювання єдиного податку становила 299,9 млн грн — збільшилась порівняно з 2018 роком на 49,9 млн грн або 19,9%.
Робота щодо підвищення рівня заробітної плати, легалізації трудових відносин та відповідно наповнення бюджету м. Хмельницького буде проводитись і надалі.

Віталій Усенко,
начальник відділу праці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *