Новини

Максимально зручно

З будь-яким містом уперше знайомишся на вокзалі (Інтернет не рахується, бо то знайомство заочне). Тож почуття, які викликав у тебе вокзал (симпатії чи негатив) обов’язково вплинуть на твоє враження про місто.
Тому так важливо, щоб вокзал — візитівка міста — був максимально наближеним до потреб подорожувальників, зручним, привітним і затишним.
Цього домогтися не так легко. Але можливо. І підтвердження тому — залізничний вокзал у Хмельницькому.
Позитивних змін там усе більше. Ось нещодавно на залізничному вокзалі відкрили нову залу відпочинку для військовослужбовців, учасників АТО та родин Героїв Небесної сотні. Зала працює цілодобово, вмебльована зручними диванами. Там можна подивитися телевізор, поїсти, прийняти душ, навіть випрати та попрасувати речі, якщо необхідно. Пасажири-військовослужбовці задоволені можливістю очікувати потяг у комфортних умовах.
Крім того, в грудні минулого року на вокзалі встановили нові автоматичні розсувні двері. До речі, мешканці міста навіть зверталися до міського голови з проханням замінити вхідні двері, які було дуже незручно відчиняти, особливо, коли руки зайняті валізами. І ось спільно з департаментом пасажирських перевезень “Укрзалізниці” двері замінені, пасажири одразу оцінили цю зручність. Торік також було відремонтовано платну залу відпочинку. Зручніше перебувати на вокзалі стало й людям з особливими потребами.
Значний внесок в оновлення вокзалу зробила міська влада. Заступник міського голови Анатолій Нестерук каже, що за останні два роки на реконструкцію лише привокзальної території витрачено 9,6 мільйона гривень. З них на облаштування зони відпочинку й спорудження фонтана — 3,8 мільйона, на вимощення тротуару перед пероном — 1,425 мільйона, на реконструкцію Привокзальної площі — 4,4 мільйона гривень.
Анатолій Макарович додає: “Наш вокзал дуже змінився за час, відколи ним керує Володимир Давтян, відповідальний та досвідчений керівник. Зміни лише позитивні. Зроблено ремонт фасаду, продовжується реконструкція в середині вокзального приміщення”.
Між іншим хмельницький вокзал, як один із семи, передбачено передати в концесію на 20 років. Питання поки що відкрите. Інвестором може стати і міська влада.
Не можна також оминути той факт, що на нашому вокзалі створено максимальний безбар’єрний простір для людей з обмеженими можливостями. Уже третій рік працює спеціальна бригада, яка допомагає людям з інвалідністю сідати у вагон чи виходити з нього. Треба лише заздалегідь відправити телеграму й у визначений час пасажира або зустрінуть, або супроводять до вагона на посадку. Буде надано візок чи, за потребою, ноші. Спеціальним підйомником візок з пасажиром або піднімається, або опускається.
Для відпочинку людей з інвалідністю створені всі необхідні умови, облаштовано пандуси. На Привокзальній площі, реконструйованій за кошти міського бюджету, дотримано всіх вимог для безперешкодного доступу людей з особливими потребами. На дверях центрального входу є спеціальна кнопка виклику.
Саме з цих міркувань у Хмельницькому минулого літа відбувся Всеукраїнський семінар, присвячений проблемам створення безбар’єрного простору для людей з інвалідністю. 80 учасників, людей з обмеженими можливостями, перевіряли на доступність Хмельницький та інші міста області. Наш залізничний вокзал вони визнали найдоступнішим в Україні.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *