Культура

Звучала “Музична палітра”

Зазвичай участь у музичних конкурсах беруть молоді вокалісти чи інструменталісти. Але й тим, хто їх навчає, потрібно бути в професійному тонусі, відчувати себе артистами, які можуть поділитися досвідом і показати, на що здатні. Тому в 2011 році за підтримки міського управління культури і туризму в Хмельницькій дитячій школі мистецтв “Райдуга” заснували всеукраїнський конкурс творчих колективів викладачів мистецьких шкіл “Музична палітра”. З тих пір до Хмельницького приїжджають викладацькі колективи з усіх мистецьких шкіл України. Конкурс демонструє багатоголосий, інструментально розмаїтий спектр барв “Музичної палітри” країни.
Цьогоріч 8-9 лютого в обласній філармонії відбувся пʼятий щорічний конкурс, який обʼєднав до 50 викладацьких вокальних та інструментальних колективів із 13 областей України та 11 районів Хмельниччини.
Програма дводенного конкурсу була дуже насиченою. Учасники виконували світову та українську музичну класику, вітчизняні народні композиції в обробках відомих сучасників. За два дні музичного свята — жодного повтору в конкурсному репертуарі. Кожна мистецька школа дивувала талантами.
Журі цьогорічної “Музичної палітри” було нелегко визначити переможців. Тому в трьох конкурсних номінаціях: “вокальні ансамблі”, “інструментальні ансамблі” та “фортепіанні ансамблі”, переможцями стали по кілька представників.
Як зазначила голова журі конкурсу, народна артистка України Оксана Рапіта, виступи викладачів дитячих мистецьких шкіл України вирізнялися високою майстерністю та професіоналізмом. Вони показали українську народну музику в нових музичних інтерпретаціях. Вражали сольні колективи, багато з яких виконували пісні в притаманній для їхнього регіону манері. На “Музичній палітрі-2020” звучали чи не всі інструменти, на яких навчають в українських музичних школах: від скрипки до сопілки і барабанів. А найголовніше, конкурсанти зуміли передати енергетику, колорит, емоцію, в чому й полягає головна суть мистецтва.
Високий клас на конкурсі показали й з десяток колективів мистецьких шкіл нашого міста, як-от ансамбль духових інструментів Хмельницької дитячої школи №3 та вокальне тріо з дитячої музичної школи №2, які посіли перші місця. Загалом, Хмельницький показав себе одним з кращих міст, де навчають дітей справжні професіонали. Втім найкращим колективом, який блискуче виступив на “Музичній палітрі-2020”, став львівський. Гран-прі конкурсу отримав вокальний ансамбль “Рута” Львівської музичної школи №12.
Організатори цьогорічної “Музичної палітри” передбачили для переможців конкурсу не лише дипломи й грамоти, а й грошові винагороди. Найбільша — гран-прі — чотири тисячі гривень. За перші і другі місця — три та одна тисяча гривень.
Чимало учасників отримали спеціальні дипломи від журі конкурсу, запрошення до участі в різних всеукраїнських фестивалях. Зокрема, член журі “Музичної палітри-2020”, заслужена артистка України Вікторія Жатько запросила конкурсантів взяти участь у всеукраїнських конкурсах “Класичний меридіан”, який відбувається у столиці, та миколаївському “Золота струна”.
Словом, задумка організаторів вивести викладачів музичних шкіл за рамки класів здійснилася!
“Надзвичайно вдячний міській дитячій школі мистецтв “Райдуга” за проведення в нашому місті такого грандіозного музичного дійства. Викладачам, колективам школи довелося дуже багато попрацювати, щоб глядач насолоджувався музикою та співом колективів з різних міст. Вдячний і директору філармонії Олександру Драгану, який дав згоду конкурсу відбутися в стінах цього мистецького закладу. “Музична палітра-2020” надихнула на нові ідеї”, — зазначив начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков.
Завершився конкурс гала-концертом, який відбувся 9 лютого в органному залі філармонії.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *