Місто і влада

Тарифи на воду: хто платитиме найбільше

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, ухвалила рішення, в результаті якого для 43 компаній з 5 лютого підвищили тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Рішення було ухвалено під час засідання НКРЕКП 4 лютого.
Відтак підвищення зазначених тарифів відбулось у більшості регіонів України. В середньому тарифи на водопостачання зросли на 15-20%. Найдорожче вода коштуватиме мешканцям Кропивницького. Їм доведеться викласти до 40 гривень за один кубометр води. Це практично найвища вартість води в Україні.
Постановою Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 4.02.2020 року №283 міському комунальному підприємству “Хмельницькводоканал” встановлені такі тарифи: на централізоване водопостачання — 11,38 грн, а на централізоване водовідведення — 10,32 грн. Тож, незважаючи на подорожчання вартості водопостачання та водовідведення, у Хмельницькому й досі вдається утримувати одні з найнижчих тарифів в Україні.
Аби хмельничани сплачували за воду менше, ніж в інших містах і обласних центрах, МКП “Хмельницькводоканал” виконує колосальну роботу.
Досягти таких результатів вдається завдяки проведеним плановим ремонтам, заміні старих трубопроводів, модернізації обладнання, впровадження енергоефективних заходів тощо.
“Хмельничани мають розуміти, чим викликане підвищення тарифів. По-перше, підвищилася вартість електроенергії, по-друге, в тарифі закладена середня заробітна плата для працівників КП “Хмельницькводоканал”, — зазначив заступник міського голови Анатолій Нестерук. — У діючому донедавна тарифі вона була 5 тисяч 500 гривень. Це дуже низька заробітна плата. Працівники водоканалу не можуть працювати і виживати за таку зарплату. Адже треба виконувати аварійні роботи, цілодобово забезпечувати безперебійне водопостачання міста, яке у нас є дійсно стабільним, а якість води у Хмельницькому — на досить високому рівні. Наприкінці минулого року введено в експлуатацію нову гіпохлоридну установку для знезараження води”.
Отже, приведення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства водопостачання та водовідведення, зокрема для здійснення розрахунків за електроенергію, оплати податків та забезпечення споживачів якісними послугами з постачання питної води і водовідведення.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *