Місто і влада

Ні — подвійній квитанції за газ!

На позачерговій сесії Хмельницької міської ради
6 лютого депутати одностайно прийняли звернення до Кабміну і НКРЕКП з вимогою скасувати плату за транспортування природного газу.

“Втілюючи ідею загальної газифікації, мешканці нашого міста у більшості випадків за власні кошти замовляли виготовлення документації, проведення експертизи, здійснювали підключення, — йдеться в ньому. — Нічого не змінилося і сьогодні під час будівництва індивідуального або багатоквартирного будинку… Тоді постає запитання: коли газорозподільні компанії будуть платити власникам мереж за використання їхнього майна? Чому тоді нас зобов’язують платити за власне?
…Це справжній удар по кожній українській сім’ї”.
Ще більш необґрунтованою є вимога сплачувати за транспортування газу навіть тоді, коли споживач ним фактично не користувався. Не можна сплачувати за послугу, яку люди не отримували. Це призводить лише до збагачення монополіста — надавача послуг.
На переконання міського голови Олександра Симчишина, така новація уряду позбавлена здорового глузду. Люди не повинні платити за транспортування газу мережами, які будували самі ж за власні кошти або за рахунок різних бюджетів, тобто коштом платників податків.
“Вважаємо так звану “другу платіжку” абсурдною і несправедливою. Додам, що вартість транспортування зросла майже на 30% і для наших теплопостачальних підприємств. Це додаткове навантаження і на людей, і на бюджет, адже ще в грудні 2019-го ми заклали 33 мільйони гривень для фінансової підтримки наших теплопостачальних підприємств. Не на ремонт, не на реконструкцію, а на підтримку. Ця сума більша, ніж ми витратили, наприклад, на будівництво дитячого садка в Лезневому. Тому ми вважаємо рішення про оплату транспортування газу абсурдним, нелогічним і незаконним.
Саме тому вимагаємо скасування постанови про плату за транспортування газу.
Чи є ефективними такі звернення? Абонплата за транспортування газу вже запроваджувалася попередньою владою. І тоді ми, як і більшість місцевих рад, сказали своє проти. Тоді ми висловили обурення таким кроком і, нагадаю, абонплату скасували”, — прокоментував Олександр Симчишин.
На сесії було розглянуто ще цілий ряд питань. Зокрема, про перейменування юридичного відділу міської ради. Тепер він називатиметься управлінням правового забезпечення та представництва. Олександр Симчишин зауважив: “Це робиться на виконання чинного законодавства, щоб юридичний відділ і надалі міг представляти інтереси Хмельницької міської ради та місцевої громади в судах. Адже з початку року нас перестали пускати в суди, вимагають наймати адвокатів. Це, так би мовити, адвокатська монополія. Сподіваємося, цей закон буде скасовано Верховною Радою”.
Крім того, депутати прийняли рішення про відведення трьох земельних ділянок під сквери. Найбільша з них — на вулиці Холодноярців — 47 гектарів. Відтепер цю зелену зону не можна буде забудовувати. Загалом нині в нашому місті під зелені зони відведено 140 гектарів.
Ще одне питання, яке розглянули депутати, — внесення змін до бюджету міста на 2020 рік. Зроблено це для успішної реалізації проєкту реконструкції полігону твердих побутових відходів з метою запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації.
Міський голова пояснив: “Для виконання проєкту потрібно придбати ще дві земельні ділянки площею 40 соток, тож перекинули кошти (538 тисяч гривень) з одних потреб “Спецкомунтрансу” на інші. Щоб можна було через 120 днів починати процес підписання грантової угоди (грант Євросоюзу — 5 мільйонів євро) й до кінця року отримувати ці кошти на впорядкування сміттєзвалища — рекультивацію, дегазацію, вирівнювання схилів, повне його приведення до європейських норм”.
Наступна сесія міської ради відбудеться в кінці лютого або на початку березня.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *