Місто і влада

Для тих, хто в скруті

У Хмельницькому завершили реконструкцію другої черги соціального готелю

Аж цілих шість кімнат додалося в готелі Хмельницького міського центру соціальної адаптації та підтримки. У них зможуть проживати 16 осіб, які потрапили у скрутні сімейні обставини. Кімнати всі вмебльовані, є кухня, ванна, санвузол, пральня. Усе дихає чистотою, очікуючи своїх мешканців.
Така ж кількість людей мешкає в готелі нині. І для них теж створені всі умови для нормального життя.
Взагалі, готелю лише три роки. Він був відкритий у Хмельницькому на вулиці Житецького, 22. За словами директора центру Дмитра Старцуна, тут проживають люди, які опинилися в кризовій ситуації. Тобто зазнали домашнього насильства, стали жертвою сімейного конфлікту або ж стихійного лиха тощо. Нині до них ще додалися внутрішньо переміщені особи (переселенці). Зокрема, в готелі проживають сім’ї з Донецька, Сніжного, Горлівки.
“Перебування у готелі платне, — каже Дмитро Миколайович. — Влітку плата за перебування однієї людини складає 320 гривень у місяць, взимку — 520”.
Мешкати в готелі можна до півроку. Однак цей термін (за рішенням управлінняпраці соціального захисту населення) може продовжуватися — залежно від того, як у людини складаються обставини.
Міський голова Олександр Симчишин, оглядаючи нові кімнати готелю, так підсумував зроблене: “У 2017 році ми запустили проєкт “Соціальний готель” — п’ять кімнат, 16 ліжок. Вартувало це понад 600 тисяч гривень. Ми побачили, що цей проєкт себе повністю виправдав. Готель повністю завантажений. Термін перебування — до шести місяців, але є ситуації, коли він продовжується, наприклад, для внутрішньо переміщених осіб. Ми побачили, що є потреба збільшити кількість кімнат. Тому торік з міського бюджету (весь проєкт фінансувався винятково з бюджету міста) виділено 900 тисяч гривень на розширення готелю. Загалом, враховуючи меблі, на дві частини соціального готелю було витрачено майже два мільйони гривень.
Тож тепер маємо 11 кімнат, 32 ліжка. Тільки сьогодні відкриваємо другу частину готелю, а вже є три заяви від сімей, які потребують нашої допомоги.
Бачимо, що послуга ця користується попитом завдяки їй ми даємо змогу людям виходити з кризових ситуацій”.
Щоб потрапити до соціального готелю, необхідно зібрати певні документи: паспорт, довідку про ідентифікаційний код, довідку внутрішньо переміщеної особи (для переселенців). Також треба написати заяву в управління праці і соціального захисту населення міської ради. Окрім того, всі перед поселенням у готель обов’язково проходять мед-огляд: в протитуберкульозному та психоневрологічному диспансерах, у гінеколога (жінки) та невропатолога.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *