Місто і влада

Креатив громади за підтримки влади

У міській раді відбулося засідання комісії з визначення одержувачів фінансової підтримки на умовах співфінансування (грантів) у 2020 році, передбачених на реалізацію програми міської ради “Громадські ініціативи”.

Нагадаємо, що метою “Громадських ініціатив” є фінансова підтримка за кошти міського бюджету цікавих проєктів для розвитку міста, авторами яких є громадські організації та ініціативні групи.
Спершу начальник міського управління економіки Оксана Новодон прозвітувала про фінансування та реалізацію 12 проєктів, які перемогли в “Громадських ініціативах” минулого року. З міського бюджету на їх втілення пішло приблизно 940 тисяч гривень.
Найбільше хмельничанам запам’яталися такі реалізовані проєкти: “МО/ДНІ” — на підтримку місцевих виробників одягу, “Американський пікнік” у парку Молодіжному за участю запрошеного американського гурту “Cisco and the Rasecars” та гастрономічний фестиваль “Підпілля кави” у рамках проведення Дня міста.
Серед реалізованих мікропроєктів — відеозйомка важливих подій у місті: знято та розповсюджено в соціальних мережах 15 відеороликів про фестивалі, свята і визначні події Хмельницького; “Затишне та комфортне місто”, мета якого — будівництво ігрового майданчика для людей з особливими потребами.
Цікавими та корисними для міста стали й реалізовані спортивні проєкти “Cпробуй реґбі”, “Кросфіт у Хмельницькому” та “Мотиваційний тренінговий табір “Хмельницький — спортивне місто”. Підтримала міська рада й ідею встановлення в місті арт-лавочок ГО “Центр стратегічних ініціатив”. З минулого року парк ім. М.Чекмана прикрашають шість авторських лавок, а сьому встановлено поблизу майдану Незалежності.
Завдяки “Громадським ініціативам” ГО “Територія” підтримала молодих дизайнерів міста у виготовленні креативних сумок зі старих банерів, які роздавали під час міських фестивалів хмельничанам і гостям міста, щоб впливати на екологічну свідомість молоді.
Підтримали “Громадські ініціативи” й Хмельницьке товариство сліпих. Для них закуплено спеціальну апаратуру, завдяки якій люди з вадами зору можуть користуватися аудіобібліотекою та Інтернетом з озвученою програмою.
За словами заступника міського голови Володимира Гончарука, міські громадські організації й ініціативні групи уже можуть подавати заявки на участь у конкурсі з визначення одержувачів фінансової підтримки на умовах співфінансування у 2020 році, передбачених на реалізацію Програми “Громадські ініціативи міста Хмельницького на 2016-2020 роки”. Заявки на участь у конкурсі приймаються з 7 лютого до 10 березня в електронному і паперовому виглядах. Детальніше — на офіційному сайті міської ради.
Реєстрацію мікропроєктів, що беруть участь у конкурсі, проводить управління економіки за адресою: вул. Гагаріна, 3, каб. №115, тел. 76-21-12.
Будь-яка громадська організація чи ініціативна група може подати на конкурс проєкт, мета якого — зробити щось креативне, інноваційне, корисне для нашого міста. Пріоритетним напрямком цьогоріч визначений “Креативний Хмельницький”. Проєкти можуть стосуватися освіти, спорту, благоустрою міста, культури, медицини тощо, головне — вони мають вирізнятися новизною і творчим підходом.
Спеціальна комісія, до складу якої увійдуть представники міської влади і громадських об’єднань, визначатиме кращі мікропроєкти у два етапи: спочатку перевірятиме на відповідність умовам Програми “Громадські ініціативи”, а згодом проводитиме рейтингове голосування членів комісії, за результатами якого складуть підсумковий протокол з переліком громадських організацій, які стали переможцями. Кожен із фіналістів отримає матеріальну підтримку з міського бюджету. Але, за умовами програми “Громадські ініціативи”, автори проєктів мають співфінансувати їх не менше, ніж на 15 відсотків.
За словами Оксани Новодон, з міського бюджету на реалізацію цікавих ідей громади міста цьогоріч виділять мільйон гривень, за які можна реалізувати до 15 мікропроєктів. Затвердити переможців “Громадських ініціатив” планують уже 26 березня на засіданні міськ-виконкому.

Ірина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *