Новини

Вифлеємський Вогонь миру

У День святого Миколая Вифлеємський Вогонь миру прибув до Хмельницького

Вогонь миру постійно горить у Вифлеємі, на місці народження Христа. Там його і запалюють, аби потім везти по світу. Традицію передачі вогню започаткували 30 років тому. Тоді австрійські скаути з маленького містечка під Віднем вперше поїхали до Вифлеєму та привезли Вогонь додому. Відтоді до Відня щороку перед Різдвом почали з’їжджатися тисячі людей, які хотіли взяти цей вогонь. Серед них — скаути з усього світу, а також українські пластуни.
Саме вони у 1992 році вперше привезли Вифлеємський Вогонь миру до України. Офіційно ж перша передача була у 1998-ому — від польських скаутів на кордоні України з Польщею. Відтоді пластуни возять вогонь по всій країні і всі охочі можуть узяти його у свій дім.
Вже традиційно хмельницькі пластуни спочатку несуть Вифлеємський Вогонь миру до мерії. Цього року в День святого Миколая лампадку передали міському голові Олександру Симчишину.
“Вже п’ятий рік підтримуємо цю чудову традицію, — розповідає очільник міста. — Після того, як приймаємо Вогонь, роздаємо його церквам різних конфесій і всім, хто вірить у силу цього символу різдвяно-новорічних свят. Усі, хто забажає, можуть зайти до міської ради і запалити свою свічку — лампадка з Вогнем перебуває на першому поверсі установи”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
“Коли сім’я сідає за стіл на Святу вечерю, то поряд із хлібом на столі має горіти Вогонь миру”, — кажуть пластуни. А вже після вечері люди можуть гасити свічку й чекати до наступного року, коли “Пласт” привезе “свіжий” Вогонь.
А ще за традицією на Різдво, незалежно від проблем чи фінансових труднощів, кожен має приїжджати додому, щоб родина трималася разом. Саме в цьому полягає суть Вифлеємського Вогню миру — об’єднати, згуртувати близьких, друзів, родичів, усю велику українську родину.
Для довідки: “Пласт” — національна скаутська організація України, яка сприяє всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Пластуни відзначилися своєю активною участю у розбудові та захисті держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР у ХХ столітті і продовжують захищати кордони України на Сході в наш час. На сьогодні “Пласт” діє у восьми країнах світу. На початок 2019 року “Пласт” в Україні об’єднує понад 8500 членів різного віку і таким чином є найбільшою молодіжною організацією України.
17 грудня Верховна Рада України прийняла Закон “Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху”. “За” проголосували 316 нардепів. Законопроєкт доопрацювали після того, як президент України повернув його зі своїми пропозиціями.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *